We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Edgecliff Medical Centre / Enter Architecture

  • Architects: Enter Architecture
  • Location: Edgecliff NSW, Australia
  • Architect In Charge: Patrick Keane
  • Design Team: Johanna Doerfel
  • Carpentry: Chris Lain Construction
  • Wall Treatments: Robert Mackenzie Internal Finishes
  • Lighting: Will Electric
  • Assistants: Noor ElGewely, Derick Uong, David Kirkland
  • Client: Annabel Stuckey, Minnd Foundation
  • Area: 150.0 sqm
  • Photographs: Brett Boardma

© Brett Boardma © Brett Boardma © Brett Boardma © Brett Boardma

From the architect. At 150sqm, the project was modest in its footprint but sets a clear example of digitally fabricated interiors, and a prototype to see how these projects perform. In early conversations with the client, priorities were quickly realised: 3 radiating treatment rooms, a central reception area, lots of play spaces, soft furnishings like beanbags and excellent visibility - all of which contributed to the genesis for the ideas and space planning that followed.

© Brett Boardma
© Brett Boardma

Design sensitivity was imperative when considering the function of the space and very much influenced the final form. Having a clear understanding of the client’s needs on a day to day basis and moreover the needs of visiting patients, meant practical issues were also of high importance. The way in which the geometry circulates and unfolds not only promotes an atmosphere of calm, rest and relaxation but in severe circumstances, also prevents children from harming themselves on corners: where this space is concerned, right angles are most definitely the wrong angles.

© Brett Boardma
© Brett Boardma

The partnership of light, optics & colour also played a pivotal role in shaping the overall feel of the project. Indirect lighting was used to soften the space with cove lighting providing an additional calming effect. Colours play an important role in shaping our emotions and with this in mind, a fresh & neutral base pallet was chosen with bold colour injections interspersed throughout. Known for its healing properties, a fearless orange shade was chosen for the back feature wall. Soft furnishings complemented the colour scheme with playful Dinosaur design rugs and Fiocco "stocking" chairs by Busnelli. 

© Brett Boardma
© Brett Boardma
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Edgecliff Medical Centre / Enter Architecture" 05 Oct 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/278890/edgecliff-medical-centre-enter-architecture/>