We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Gate House / NL Architects

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Architects: NL Architects Location: Arnhem, The Netherlands Project Architects: Guus Peters and Bart Schoonderbeek (Schipper Bosch) Design Team: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse Team Members: Lorena Valero Miñano, Inés Quinteiro Antolín, Jaewoo Chon Project Year: 2011 Photographs: Jeroen Musch

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Contractor: Karbouw Concept Phase: Guus Peters, Arne van Wees, Gen Yamamoto Industriepark Kleefse Waard is a successful business park in Arnhem focusing on innovative technologies. The park is spacious and features numerous beautiful industrial buildings both old and new.

One of the keys to the success of the IPKW is the safety policy; the premises are under permanent surveillance. The park is fenced and features a porter’s lodge. Visitors, employees and suppliers find their way to the terrain via this reception area. The lobby is open 24 – 7. All visitors are registered and announced and subsequently directed to their destination.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

In order to improve logistics the access road to the IPKW needed to be doubled. This meant that the existing gatehouse had to make way…

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

But such heavy duty infrastructure is hidden in the first floor of the existing structure that it turned out to be impossible to demolish the building; an electronic highway is actually running through it… Cutting the wires would jeopardize the operations on the entire park. So some sort of surgery was needed.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Part of the existing building was sliced off, the skin removed and a new body with slightly different proportions was composed around the remaining structure. Transformative re-use.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Below the Black Box, inside the all glass lobby two objects are placed, a back office and a front desk that features 360 views. In the lobby people can prepare for their appointment, grab a snack or a newspaper. The lobby is enveloped in single glass, which renders the building particularly transparent, much more transparent than most other present-day buildings. An intermediate climate comes into being, between the office space and the exterior.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The box that contains the upper floor is clad in retro-reflective film. BLACK retro-reflective film… A mind-blowing counterintuitive inversion unfolds: the film has a black daytime appearance but reflects white at night…

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The specific properties of retro-reflection create intimacy; a unique relationship between the light source, the reflective object and the observer is established at every moment.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The object will change color depending of the temperature of the light source. Brake lights will create red glow, blinkers will evoke a pulsating orange.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Elevation 01
Elevation 01
Cite:Jonathan Alarcon. "Gate House / NL Architects" 04 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/278368/gate-house-nl-architects/>