Academie MWD Dilbeek / Carlos Arroyo

© Miguel de Guzmán

Architects: Carlos Arroyo
Location: ,
Associate Architects: ELD Partnership
Project Year: 2012
Photographs: Miguel de Guzmán

Project Area: 3,554.76 sqm
Contractor: Kumpen
Structure: Norbert Provoost, Gante
Engineering: Ingenium Engineering, Brujas
Client: Gemeentebestuur Dilbeek

The west part of the Dutch speaking belt around Brussels has an informal cultural capital in Dilbeek, home of the Westrand Cultural Centre and its various facilities. The Academie MWD reinforces this polarity, offering education in music, theatre and dance, as well as an auditorium-theatre.

© Miguel de Guzmán

The Urban Challenge

The new building is located in the centre of Dilbeek, in a difficult context with a variety of contrasting situations: south, the main square (Gemeenteplein) with the City Hall and local restaurants; west, CC Westrand, with its monumental volumes designed by A. Hoppenbrouwers at the height of Brutalism; north, Wolfsputten, a protected area of natural forest; and east, a compact group of suburban villas with pitched roofs following the archetypal image of the farm.

© Miguel de Guzmán

The question was how to harmonize the different situations, and at the same time produce a building with a quality of its own.

First, with the volume. The new building is a soft transition between the scale of the houses and the imposing presence of CC Westrand.

Then form. The gables along the street reflect the houses on the other side, but then become a great cantilever that looks CC Westrand face to face.

© Miguel de Guzmán

Thirdly, with function. The only entrance is on the side of Westrand. Nothing happens in the other perimeters, being either domestic or natural. It is only on the side facing the cultural centre, where the auditorium rises from the ground, creating a covered public space leading to the academy entrance.

© Miguel de Guzmán

Finally, with image. The dynamic facade creates an optic effect. If you walk towards trees you see trees. It is an image of Wolfsputten. If you walk in the opposite direction, see the colours Hoppenbrouwers.

© Miguel de Guzmán

Alfons Hoppenbrouwers, architect of CC Westrand, was a colour expert. He spent much of its time painting, and in fact, the facade of the new building, as you walk towards that of Hoppenbrouwers is based on one of his paintings. His two-dimensional work is a combination of mathematics and colour. Lines, measure, proportion, geometry, rhythms, colour and texture. Those are also the ingredients of the music, and in fact several of his paintings are interpretations of musical pieces, e.g. the one that composes the elevation of the Academie. It is the Canon for 36 voices by the 15th century Flemish polyphonist Johannes Ockeghem.

© Miguel de Guzmán

The rest of the elevations reproduce the same rhythms, but in metal panels with different finishing textures, reflecting the sky and the forest.

© Miguel de Guzmán

Function and Flexibility

As the cantilevered auditorium rises above the covered public space, a transparent entrance leads to the main lobby. This is therefore at the centre of the building, which facilitates the separation of the public functions of the auditorium and the more intimate function of the Academy. Both share the main services, reception, cloakroom, toilets and dressing rooms, which are also connected directly to the auditorium stage at the top level.

© Miguel de Guzmán

The classrooms, ballet and orchestra room are arranged on two levels with a central spine which includes the structure, technical services, and circulation, along a corridor that is wide enough to manoeuvre grand pianos and reorganize the function of the classrooms.

© Miguel de Guzmán

People

Place making is one of the keys of the project. The covered public space below the auditorium is a clear example: even before the building was finished, this space has been used by local associations in weekend activities. Inside, the lobby can be used for receptions, which may be supported from the teacher’s kitchen through a direct door.

© Miguel de Guzmán

At the other end of the building there is another clearly recognizable place, a double staircase with benches and forest views. It’s easy to imagine people sitting on the benches, perhaps waiting for a lesson to start, or for someone to finish their practice, or just talking.

© Miguel de Guzmán

Energy and resources

Volume and thermal inertia. The compact form reduces the surface/volume ratio and energy loss. The thin load-bearing walls are visible inside the building, providing good thermal inertia, and covered with a thick blanket of continuous insulation on the outside, where it is most efficient. The separating walls between classes are also massive both for the thermal inertia as for necessary soundproofing.

© Miguel de Guzmán

Natural light. The windows are arranged to provide just the right amount of diffuse daylight, while minimising thermal losses. The fins on the southeast facade capture light, reflecting it inwards with different angles. The interiors are white so as to reflect light in all directions. Even the auditorium can function with only natural light.

Plan 01

Construction materials were selected to ensure maximum respect for the environment. The horizontal structure is laminated wood, fully FSC certified. The construction details are simple, no covering materials: the finish is simply white paint, showing the texture of the material on which it is applied. Rainwater is harvested on the roofs and used for the flushing toilets.


Academie MWD from ImagenSubliminal on Vimeo.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Academie MWD Dilbeek / Carlos Arroyo" 02 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=277435>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    im only guessing here, but the enourmous cantilever works because its one big concrete slab through out the entire building , so the other bit that runs thruough the length of the rest of the building balances the force

    • Thumb up Thumb down +1

      Johnross, it is the walls that do it. They are very thin, no more than required for load bearing walls, 18 cm. But as they are as high as the building, and are stiffened laterally with a cross of steel cables, they take the weight.

Share your thoughts