Novartis Research Complex / Cannon Design (Maya and Toshiko)

© Toshiko Mori Architect

Cannon Design recently announced that they are teaming up with Maya Lin and Toshiko Mori, FAIA to design a new, innovative research campus for Novartis, a global leader in the pharmaceutical industry. The new $600 million laboratory and office complex will serve as the centerpiece of the company’s worldwide research operations based in , Massachusetts and change the way Novartis conducts research. Doing so will help in promoting increased collaboration, idea-sharing, and teamwork. The entire project is slated for completion in 2015. More images and architects’ description after the break.

© Maya Lin Studio

Both Lin and Mori will each design one of the buildings on the research campus. will serve as the overall architect of record and design engineer for the project. Landscape architect Michael Van Valkenburgh is designing the surrounding landscape and 1.35-acre courtyard. The Novartis complex will be located across from existing company facilities and house more than 1,000 employees currently spread across several buildings. The research spaces will be invaluable to Novartis as it seeks to evolve and streamline its research initiatives.

“The Novartis project is an incredible opportunity to partner with a world-class client and some of the most respected designers in the architectural community,” said Cannon Design Principal Rick Hrycaj. “This will be an exceptional complex for scientific research that transforms and advances the way research is conducted.”

The project will employ Cannon Design’s “New Scientific Workplace,” a design strategy focused on creating new opportunities for collaboration and cross-disciplinary communication. The complex will achieve this by pairing highly-flexible laboratory spaces that can accommodate multiple sciences now and in the future along with conference and informal meeting spaces.

Cite: Furuto, Alison. "Novartis Research Complex / Cannon Design (Maya and Toshiko)" 17 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=272932>