We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Armadillo House / Formwerkz Architects

  • Architects: Formwerkz Architects
  • Location: Singapore
  • Design Team: Alan Tay, Pung Whei Huong
  • Area: 380.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Jeremy San

© Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San

From the architect. The 2-1/2 storey corner terrace house in Singapore, is flanked on its long western face by a Category 3 road with a traffic crossing and a highway viaduct. The site is polluted with noise arising out of the on-coming traffic at 2 different speeds and its accompanying privacy issues due to its close proximity to the main thoroughfares. The site tapers from the front to the back, with its longest face exposed to the heat of the western sun and the front facing an road intersection.The client wanted a house that can adapt to the expanding needs of a multi-generation family and called for a sustainable design that can mediate the extremely unfavorable site condition while minimizing its energy demand from air-conditioning.

© Jeremy San
© Jeremy San

The overarching, environmental need to combat the traffic noise and western sun without resorting to a fully air-conditioned and walled-in design became the driving force of the concept. A key strategy was to create a huge basement to locate the main living space, the master en-suite and part of the garden below grade. The basement is a natural shadow zone in relation to the sound path of the adjacent traffic. It is possible to open to the environment with the most minimum noise impact. Shielded from the western sun, it is also the most shaded and coolest part of the house.

© Jeremy San
© Jeremy San

Above ground, we envisioned the house to be an armadillo where the skin of the building along the western face is designed to be impervious to the harsh environment. The use of glazing along this face is limited to a narrow horizontal band, a metre above grade, sufficiently shaded by the garden and boundary walls.

© Jeremy San
© Jeremy San

On the upper floors, indirect daylight penetrates the interior space through the full height glazing on the southern face of the segmented volumes. Mechanical Fans are installed on the rooftop to induced a stack effect, drawing air from the basement to the upper floors via the the double volume in the basement and the open raiser stairs that connects the upper floors.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Armadillo House / Formwerkz Architects" 21 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/272243/armadillo-house-formwerkz-architects/>