Zoom image | View original size
The 2-1/2 storey corner terrace house in Singapore, is flanked on its long western face by a Category 3 road with a traffic crossing and a highway viaduct. The site is polluted with noise arising out of the on-coming traffic at 2 different speeds and its accompanying privacy issues due to its close proximity to the main thoroughfares. The site tapers from the front to the back, with its longest face exposed to the heat of the western sun and the front facing an road intersection.The client wanted a house that can adapt to the expanding needs of a multi-generation family and called for a sustainable design that can mediate the extremely unfavorable site condition while minimizing its energy demand from air-conditioning. The overarching, environmental need to combat the traffic noise and western sun without resorting to a fully air-conditioned and walled-in design became the driving force of the concept. A key strategy was to create a huge basement to locate the main living space, the master en-suite and part of the garden below grade. The basement is a natural shadow zone in relation to the sound path of the adjacent traffic. It is possible to open to the environment with the most minimum noise impact. Shielded from the western sun, it is also the most shaded and coolest part of the house. View more View full description
Share Share