Parque de Bombers in Gavà / Mestura Arquitectes

© Pedro Pegenaute

Architects: Mestura Arquitectes
Location: Gavá, Barcelona,
Project Year: 2008
Photographs: Pedro Pegenaute

Project Area: 1619.6 sqm
Collaborators: Aumedes Dap, Xavier Aumedes, Luis Alfredo Rodríguez Tirado, Manuel Comas i Olivella, Josep M. Oller

The parcel to the project which puts the new fire station is immersed in the “New Green Ensanche Gavá” characterized by a growth model that will be respectful of the existing landscape setting and its environmental value.

© Pedro Pegenaute

Located in the lower part of Central Park and almost Caçagats contact with the New Calamot Park, this lot is part of the “line” connection between the biological and landscape agroforestry space Garraf and Llobregat Delta.

© Pedro Pegenaute

The project is generated from the interplay of four main parameters:

- The place

- The functional program

- Accessibility of vehicles

- The orientation of the building

Joint reflection of these four parameters, there are two main invariants, on the one hand the need for convenient access from the road, and on the other hand, the attempt to integrate as far as possible, a building of its kind a natural place virtually untouched.

© Pedro Pegenaute

In this sense it has been suggested that the building itself that generates the pseudo-urban contact with the path, trying to reduce the presence of the great “platform hard” (space for practices / operations) that accompanies this type of building.

Plan

If we add to this premise that the land is substantially rectangular shape with two boundaries facing the mountain and the other two down the road, it is a configuration edificatoria plan as “L”, which accompanies the more urban part of the plot, generating a large interior courtyard facing south – west.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Parque de Bombers in Gavà / Mestura Arquitectes" 14 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=270731>