Studio House Sabinos / Juan Carlos Loyo Arquitectura

  • 05 Sep 2012
  • Houses Selected Works
© Juan Carlos Loyo

Architects:
Location: , México
Architect In Charge: Juan Carlos Loyo
Project Year: 2012
Project Area: 2,763 sqm
Photographs: Juan Carlos Loyo

The basic values of this house come from the understanding of the surrounding environment along with the study of vernacular architecture. Our semi-dry climate brought us to the use of passive methods, and, like vernacular spaces, there where many resources to use: orientation, thermic mass, cross ventilation, hand made materials and other proven methods.

© Juan Carlos Loyo

The use of a central (oval) patio to divide public and private spaces also allowed us to create a sculptural garden, that it’s flooded with rain water in summer for cooling. Cross ventilation and outside living is encouraged through the connection of inner spaces to terraces and gardens. Earth is a poor conductor of temperature, so local rammed earth walls keep the temperature comfortable and cool during summer and warm in winter. Because of this and the calculated sun intakes, this house doesn’t use HVAC.

© Juan Carlos Loyo

Mexico has mainly lost a rich tradition of building houses with earth. This house is the first one in the region to use local earth and traditional constructive methods joined to contemporary spatial notions of aesthetics, dimensions, modern living, ecological planning and best use of resources like the sun, rain and wind to create a comfortable environment without the use of electrical means.

The workers learned the constructive method and because the materials can be cheaply bought, they learned to build structures based mainly on their labor and knowledge, not on the amount of money they have.

Plans
Cite: "Studio House Sabinos / Juan Carlos Loyo Arquitectura" 05 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=269358>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down +3

    Excellent, I love many things from this one, the circular courtyard, the rustic kitchen and doors, the studio, Wow!
    Imho, the papyrus like plant doesn’t suit the patio, a low wall and a dirt fill with slope and selection of flowering cactus and small plants would go much better. Other option that i think would look good is make walls of different heights to emulate farming terraces and plant some seasoning & medicinal herbs. The house is fantastic!

  2. Thumb up Thumb down +3

    What a beautiful house! The shadows, the teja, the color of the dirt, the forms, the columns, the central oval patio! it all makes the perfect environment and balance. Thank you so much! Your house gives me hope! Teresa

  3. Thumb up Thumb down +6

    Retomar la arquitectura mexicana y remasterizarla de esta forma hace una casa única e inesperada.
    Se siente cálida, rica y divertida.
    ¡Gran trabajo!

  4. Thumb up Thumb down +2

    ¡Superlativo! La reinterpretación del entorno tanto en los interiores como en los exteriores, dan una sensación de una gran simplicidad que convierte a este proyecto (nada pretencioso) en un claro esfuerzo de diseño creativo y cálido. ¡Felicitaciones!

  5. Thumb up Thumb down -3

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  6. Thumb up Thumb down +1

    Interested on that eastern volume that does not seem to appear in the photos… Looks a lot like someboy has brought the Hakka Walled Village to Mexico…

Share your thoughts