Lagravera / SALA FERUSIC Architects

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

Architects: SALA FERUSIC Architects
Location: , Lleida,
Design Team: Carles Sala, Relja Ferusic
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of SALA FERUSIC Architects

Project Area: 600.0 sqm
Client: Celler Lagravera SLU

La Gravera is a winery conceived under low cost criteria, where the optimization in energy and material means and resources become important. Economic sustainability usually comes together with environmental sustainability.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

A warehouse of the 58, belonging to an old gravel quarry industry, is recovered to reactivate and transform it into a winery, through the disposal of industrial elements.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

The construction elements must keep in scale economy and mass production, to minimize its impact on the environment and consequently to the economy, and they are organized under spatial, functional and higrothermal design criteria.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

The project is structured regarding to the following points: a four-meter-high closet that organizes the service spaces, the action centre where human activity is assisted by machines and the zona 900, a welcome lounge with a striped carpet and a bright ceiling, underneath which the cellar is located, and where the control unit monitorizes the vineyard in real-time, and the design and pedagogy of the wine takes place.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

In conclusion, this low cost criteria force us to claim: less (money) is more!

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lagravera / SALA FERUSIC Architects" 31 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=268183>

0 comments

Share your thoughts