ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Extension in a Cité Jardin / STEINMETZDEMEYER

Extension in a Cité Jardin / STEINMETZDEMEYER

Extension in a Cité Jardin / STEINMETZDEMEYER
Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes
Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

Architects: STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes
Location: Luxembourg City, Luxembourg
Design Team: Magalie Braune, Franziska Hofmann, Heike Bohrer
Project Year: 2008
Photographs: Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes +13

This extension of an ancient modest  house in a early XXth century “cité jardin” in the periphery of Luxembourg-City proposes an atypical formal resolution in taking the best advantages of all possibilities of enlargement allowed by the local urban regulations.

The small opportunities to add volumes to the existing house were assembly together and considered as a block to be sculpted in order to find a unique expression and bring a new coherence to the house and its extension. The inspiration of context and existing roof geometry gave the final shape to the project. Wood established itself both as the perfect building material by its lightness and its easiness off implementation at the back of the house, as the ideal finishing material by its silver grey patina and the vibration of the surface given by the rhythm of the cladding.

Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes
Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

A big steel window opens the ground floor to the garden. Others openings are very simple roof-windows placed random on the volume to catch light and views in preserving the intimacy of the sleeping rooms behind.

Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes
Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

This small project  finds its interest in creating an uncommon object  transforming the everyday life of the inhabitants and their neighbourhood

Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes
Courtesy of STEINMETZDEMEYER Architectes Urbanistes

Section 01
Section 01

Cite: Fabian Cifuentes. "Extension in a Cité Jardin / STEINMETZDEMEYER" 30 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/266590/extension-in-a-cite-jardin-steinmetzdemeyer/>