115 Norfolk / Grzywinski + Pons

  • 28 Aug 2012
  • Housing Selected Works
© Floto + Warner/OTTO

Architects: Grzywinski + Pons
Location: , NY, USA
Design Team: Matthew Grzywinski, Amador Pons
Project Year: 2011
Project Area: 27,000 sq ft
Photographs: Floto + Warner/OTTO

115 Norfolk Street is a 27,000 square foot 24 unit multifamily residence on Manhattan’s Lower East Side. was responsible for all architecture and interior design. We worked within a very constrained budget on the project and were able to produce a condominium product that compared well with competing developments with far higher construction costs.

© Floto + Warner/OTTO

The adaptation and interpretation of the prevalent typology in many high density european cities of a large inner courtyard in both single and multifamily residences was a fundamental component in our formal approach. While small lots and current New York City Building Code preclude central courtyards, we expounded upon a provision that allows for a narrow outer court wherein it’s depth is limited by it’s width, in an attempt to achieve the effect of a private interstitial outdoor space – a bridge between street and residence. Our court grows both wider and deeper as it rises (the area of the lobby and other common space is not required after the ground floor) which also lends a special quality of both augmented perspective and perceived scale to the void. We wanted to continue the continuity of the street wall, so we spanned the unitized curtain wall across the interior and exterior portions of the facade. The ceramic frit on the glazing provides privacy to the residents and lends a gauzy subtlety to the distinction of solid and void behind it. Variable lighting conditions throughout the day and night alternately celebrate and conceal the semi enclosed court.

© Floto + Warner/OTTO

In the units themselves we chose to exalt the structure and paired the purposefully rough aggregate with honed marble, bleached oak, granite and warm whites. The bright and generous expanses of frit glass and the warm, elemental palette yield cheerfully refined interiors without painting the residents into a corner with respect to their choice of furnishings. The building’s common spaces in particular were designed to retain their elegance and durability even while conjoining the private to the public to the street.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "115 Norfolk / Grzywinski + Pons" 28 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=265790>