We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Unou House / Katsutoshi Sasaki + Associates

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Architects: Katsutoshi Sasaki + Associates Location: Toyota Aichi, Japan Design Team: Katsutoshi Sasaki + Associates Project Year: 2012 Photographs: Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Project Area: 83.48 sqm Structure Company: Tatsumi Terado Structural Studio Construction Company: Toyonaka construction Ltd As the surrounding of a site, a residence stands in a row in the north-and-south side, and the east-and-west side is a place where a comparatively good field of view.

For this site which has good view, we put two “frames”. One is vertical frame at east. The other is horizontal frame at west. The space consists of connecting the two frames. It’s a space horizontally opened while reducing height gradually and a space vertically opened while reducing a plan gradually. The “one room” is expanding vertically and horizontally.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

I have an idea that the residence should be a one room. However, the monotonous one room which can see the whole feels in many cases that there are few choices of an air and a life. So we have made “one room” which can connect family without seeing directly. This time, We proposed preparing “the boundary of air” connecting good fields of view in the east-and-west and gaining depth and density to the space.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Concretely, we use wooden frame which use auxiliary as window or door frame. We think wooden frame itself takes a part of specifying space boundary. It is distinguished as somewhere else at the same time the space before and behind that is connected because there is a wooden frame. It is constituted as space with moderate tolerance.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Section 01
Section 01
Cite:Jonathan Alarcon. "Unou House / Katsutoshi Sasaki + Associates" 22 Aug 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/264997/unou-house-katsutoshi-sasaki-associates/>