The Black Box / Neri & Hu

© Derryck Menere

Architects: Neri & Hu Design and Research Office
Location: 88 Yuqing Road, , China
Partners In Charge: Lyndon Neri, Rossana Hu
Project Year: 2009
Photographs: Pedro Pegenaute, Tuomas Uusheimo, Derryck Menere, Courtesy of Neri & Hu

Project Area: 1,500 sqm
Client: NHDRO & Design Republic

The concept of the “Black Box” is the guiding concept behind the architecture–modeled after the “black box” flight data recorder; it is used symbolically to represent the “storage” of conversation, ideas, thinking and research in the creative studio office. The black box also serves the function of protecting that recording in the event of a crash, fire or tragedy, analogous to the role of a design office servicing as a container of its intellectual production and protection from outside damage.  The black box offers poignant, relevant and passionate design ideas with meaning and purpose to clients who may have had to face design tragedies in their lives. The ground floor in the form of a retail store displays some of these designed objects produced in the offices above, rendering it a window into the contents of the black box.

© Derryck Menere

The Black Box is a five-story office building located in the former French Concession, which also includes a street-level storefront space. On the ground level, two wooden facades make up the base of the building, one comprising the new DesignRepublic store and the other leading up to the DesignRepublic and . The gallery and store on the ground level then becomes an extension of the street. Above this glass and wooden exterior, a four-story dark façade is extruded and “cut” to reveal windows into the building.

Courtesy of Neri & Hu

Within the Design Republic space, the wooden box is pierced to reveal white boxes that frame the main display area. Private offices are contained within glass walls, just like within the original Design Republic office on the Bund. The upper two stories will comprise the Neri&Hu Design and Research office space, which is connected vertically with openings and horizontally with a bridge. The conference room consists of two stacked boxes, a wooden box atop a white box. The room is visible from the upper level through an opening alongside the bridge.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Black Box / Neri & Hu" 18 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=263357>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    i love how the spaces embody this blurring of the boundaries between the interior spaces, as the rooms seem to merge further opening up the space

Share your thoughts