Roosendaal Pavillion / René van Zuuk Architekten

Architect: René van Zuuk Architekten
Location: Roosendaal, the Netherlands
Client: Gemeente Roosendaal / NL
Design Team: René van Zuuk, Jorrit Spel, Chimo Villa Belda
Program: Pavillion – shops/lunchroom/office / entrance for parking area
Project Year: 2005-2009
Constructed Area: 620 sqm
Photographs: Christian Richters

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking. In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition. In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee pavilion in the form of an oval.

ground floor plan

In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well. Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square. Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor . Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion. Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area. The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own . The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building.

On the south side the pavilion reaches its highest point. This part of the building cantilevers over the main entrance of the parking garage allowing daylight to penetrate deep into the two levels below.

In order to make the cuts in the roof and to accommodate the cantilevering part of the building, the structure is made by a simple braced steel grid of 4.2m x 4.2m and 3 m high.

The orientation of the grid coincides with the location of the entrance of the main shopping passage. This results in a new direction on the square making the space more dynamic. The original square dates from just after the war until the 1970′s, the architecture was cold and the color monotonous. The new urban scheme is warm in nature thanks to the trees and use of brick. It was obvious that the pavilion should blend in with this character and therefore was the most appropriate choice of material. Because the quality of most of the original buildings around the pavilion is not that high, the urban scheme and the new pavilion have to work together as a catalyst to upgrade this part of the city.

Cite: "Roosendaal Pavillion / René van Zuuk Architekten" 24 Jun 2009. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=26324>
  • Rembo

    Rembo likes…

  • http://architecture-aerobic-association.blogspot.com/ Fran

    If Rembo likes… then what can i say ?

    I wish we could do such stairs in France….

  • nycarch

    Pretty cool design, I like it!

  • hj

    sweet!

    @fran
    why can’t you do such stairs in France?

  • http://ureactor.wordpress.com lebu

    FOA over and over again …

  • 16:08:78

    This is good example of contemporary architecture, simple design and innovative.

  • Frederick

    Its curvy yet sharp, strong and soft… What can I say, its awesome!

  • HppyRobot

    Nice! Simplicity at it’s best! <3 ))

  • Scarpasez

    This is both great design and beautiful execution of the details in construction. Bravo!

  • deson

    very provocative. Great balance between curved and linear elements… exudes elegance. Real stuff better than drawing.

  • imagine

    really great, i do love the shape and material.

  • CORA

    really nice

  • CORA

    really nice,the colour and material.

  • Pingback: How to Revive an Ailing City Center: Ban Cars, Build Public Spaces | Design Website

  • Brian

    Wow~~~~~~I like the feeling on top~~~

  • SYD08

    Wow. This is a really nice project. One of better one’s I’ve seen in a long time on archdaily. The execution is well done and the detailing of the facade is a great scale. I don’t completely understand the reasons for the stepping form and how functional they really are. The interiors could have been given a little more character.

  • bixiaojun

    Its so good,I want to commuinicate with other~~