Flinders Centre for Innovation in Cancer / Woodhead

  • 03 Aug 2012
  • Healthcare Architecture Selected Works
© Steve Rendoulis

Architects: Woodhead
Location: Flinders Dr, SA, Australia
Project Year: 2012
Photographs: Steve Rendoulis

The designed Flinders Centre for Innovation in Cancer was commissioned last month on the 26th April.

© Steve Rendoulis

It is the first integrated cancer treatment and research facility in South Australia, and the first centre in the world to have a connection with Lance Armstrong and the Livestrong organisation.

© Steve Rendoulis

The LIVESTRONG Cancer Research Centre is a place of excellence, unique in its strategic focus on the scientific pursuit of novel preventative and screening detection strategies, the translation of these into community and clinical benefit, and the provision of multidisciplinary cancer care at all stages from health, through diagnosis, treatment and end-stage disease.

© Steve Rendoulis

A key feature of the centre is its capacity to integrate research across a number of basic disciplines and clinical sciences. The architectural concept focuses on several key areas; presenting an image of strong identity, an integrated research facility at the leading edge of research into the cancer treatment, and a place of healing, well-being and hope.

© Steve Rendoulis

The atrium is the focal point of the interior space – a concentration of movement, activity and life. This space encourages informal communication and exchange between different departments – facilitating the rapid application of research findings into clinical practice. The atrium provides connectivity between the research and clinical floors.

© Steve Rendoulis

The ‘Northern Wing’ consists of research laboratories and office accommodation for clinical trials nurses and oncologists. The ‘Southern Wing’ accommodates the Cancer Clinic and the Day Treatment suites. The ground floor encompasses a multi-purpose lecture/function area with patient education facilities.

© Steve Rendoulis

A new helipad is located on the roof of the building, providing direct access to the existing Flinders Medical Centre Accident and Emergency Department for retrieval teams.

© Steve Rendoulis

The functional layout of the building highlights the strategic intent of an integrated cancer centre whilst the design of the atrium with the thoughtful application of materials and natural light creates a warm and inviting space that promotes a sense of healing, well being and hope.

© Steve Rendoulis

There has been nothing but positive feedback from everyone that has been involved in the process of creating this centre: including suppliers, researchers and importantly patients.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Flinders Centre for Innovation in Cancer / Woodhead" 03 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=259999>