IkHa / Oatmeal Studio

© Nadine Stijns

Architects: Oatmeal Studio
Location: The Hague,
Design Team: Annika Syrjämäki, Rosa Dalle Vedove
Project Year: 2012
Photographs: Nadine Stijns

Project Area: 70.0 sqm
Client: Filmhuis Den Haag

© Nadine Stijns

IkHa is a dining experience in which the concept of IKEA has been dismantled and translated into a restaurant interior. Itʼs not a self-service restaurant in the usual sense of the word. Instead, visitors are invited to participate and customize their surroundings while dining.

IkHa is based on the showroom of IKEA itself. A maze of shelves and rooms to navigate, often multiple times as one reconsiders their choices, and then arrives home with their flat-packed goods to begin the assembly process.

Guests fill in their ordering forms with pencils and dinner is served on trays, delivered to the furniture construction at which theyʼve chosen to sit. Visitors can create their table setting from a selection of materials and cut their own tablecloth or placemat from a selection of wallpapers, ready to measure and cut.

Plan

One of IKEA slogans is “Big ideas for small spaces”, an important aspect of the IkHa restaurant. Everything is collapsible and fold-able and when not in use can be quickly broken down to fit within a two square meter space. This makes it ideal for temporary solutions, events, and festivals.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "IkHa / Oatmeal Studio" 17 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=254380>

2 comments

Share your thoughts