L’observatoire / CLP Architects

  • 16 Jul 2012
  • Pavilion Selected Works
© Jeremías González

Architects: CLP Architects
Location: ,
Project Architects: Daniel Concha, Fanny Landeau, José Prieto
Project Year: 2012
Project Area: 20 sqm
Photographs: Jeremías González

This project, realized for the Archi<20 competition, consisted on proposing a pavilion of 20 m2 floor space to be constructed in a protected natural area in Muttersholtz, Alsace. With a limited budget of 7000 Euro, the commission allowed us to seek for a precise and careful architecture. In this sense, our first intention was to create a building that could offer an experience of varied possibilities, using the least materials and formal recourses. This intention is translated into a structural system that performs various tasks: the possibility of light, shadow, ventilation and also to provide temporal storage space.

Our second intention was to conceive an architecture that could enhance and diversify the relationship between the visitor of the pavilion and the surrounding environment. The pavilion, then, performs as a medium that is both reduced and enhanced into an optical device. In an economic sense, the structure permits an open-plan interior, similar to a theatre stage: The interior space is reconstructed again and again with each visitor.

© Jeremías González

Seen from the exterior, the pavilion tends to disappear: in the ambiguous nature of its formal limits, a seemingly ordinary object is revealed as a complex interplay of light, images, people and objects. The visitor is invited to reflect on this uneasiness.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "L’observatoire / CLP Architects" 16 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=253392>

1 comment

Share your thoughts