Canada Water Library / CZWG Architects

© Tim Crocker

Architects: CZWG Architects
Location: 21 Surrey Quays Rd, Borough of Southwark,
Project Year: 2011
Project Area: 2,900 sqm
Photographs: Tim Crocker

In response to Southwark Councils brief, CZWG’s key challenge was to design a space which would accommodate the distinctly different requirements of the main users groups – adults, children and young persons in a building where the floor area required for the library space was far larger than the available footprint for the building on the given site.

© Tim Crocker

The design of the new library needed to avoid multiple levels which would have cut off the interaction between the different user groups and also demanded a higher level of staff to service the library.

© Tim Crocker

CZWG’s solution to this problem was to create an inverted pyramid for the overall form of the building. Besides allowing for the main library space to be on one floor – this design solution also positively responded to other design considerations such as minimising solar impact on the south elevation which needed big windows to enjoy the views over Canada Water basin. The diagonal wall also reduced the external envelope area (the diagonal wall is less than the sum of a vertical wall and a horizontal soffit) and also catering for the requirement for raked seating in the community performance space.

© Tim Crocker

The design keeps the uses on the ground floor to the necessary and welcoming ones, so as to minimise the footprint of the building for the benefit of the surrounding public space, the plaza and views, particularly of Canada Water Basin. A public plaza space is proposed to the north of the library enclosed to its north and east by buildings with residential upper floors above commercial space at ground floor. There are opportunities to provide active frontage to the plaza; create a “fifth elevation” on the roof which will be visible from surrounding developments and incorporate a green roof. Shops and cafés spill out onto the plaza from both these buildings and the library encouraging short visits and interactions with the library other than to go to study. The library will sit at the edge of a new civic PR FACTSHEET : CANADA WATER LIBRARY, SOUTHWARK (1557) plaza which has been designed to allow for a farmers market, large TV screenings, festivals and a host of other events and activities. Together they will form part of a dynamic new town centre for Canada Water, which includes approximately 900 new homes, new retail and public space.

© Tim Crocker

The building is clad in aluminum sheets that are anodised in a light bronze with sequined perforations, giving it sculptural appeal and striking visual effects. The library also has excellent green credentials, with a ground source heat pump, grey water harvesting and a green sedum roof.

© Tim Crocker

From the double height atrium, a timber-lined central spiral staircase travels up to the expanding shape above which is the library floor. On the library floor level the Children’s and Young Adults areas have been designed to ensure a flexible layout space to cater for multi-use activities. There will be designated areas for study and contemporary methods of learning will be incorporated throughout the building including free Wi-Fi access.

Plan

In addition to the study facilities there are meeting rooms for hire. At ground floor level the café space will encourage people to enter the building from the plaza to discover all the facilities the library has on offer – they may participate or enjoy an event, attend a reading group, check their emails, browse the new books or have a quiet time with a coffee and a daily paper. 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Canada Water Library / CZWG Architects" 04 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=250193>

1 comment

Share your thoughts