We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Parc Pintor Vila Closes

  • Architects: David Closes
  • Location: Manresa, Spain
  • Design Team: Núria Bayó, Carles Jaén
  • Civil Engineering: Oriol Puig
  • Draftswoman: Maria Vilaseca
  • Industrial Engineering: Manel Ribera
  • Agronomist: Xavier Candela
  • Builder: GrupSoler
  • Client: Manresa City Council
  • Budget: 1,389,139 Euros
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Jose Hevia

© Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia © Jose Hevia

From the architect. This modestly-sized park is located in a dense neighborhood of the Catalan city of Manresa, lacking in greenery. With the proposed topographic configuration, and especially with the location of the most characteristic park structures (the umbracles and pergolas), the goal  is to split the park and visually distinguish these elements. This fragmentation aims to turn the park into a rich and complex place, spatially-generating the perception that the park is larger than it actually is while maintaining the formal unity of the whole.

floor plan
floor plan

The sequence of spaces and places are defined by the location of the umbracles, as well as a topographic configuration that uses platforms that define a zigzag path. Some gathering spaces are located under the umbracles. Others are defined by topographic gradients and the volume of the umbracles and pergolas.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The umbracles and pergolas and structures consist of tubular structures of galvanized steel coated in metal mesh to gives shape to the vegetation growing on it.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

The umbracles consist of dual-metal mesh wrap. The first envelope seeks to define geometrically the tops of trees that have been planted inside. Thus it is intended that the mass of trees containing parallelepipedic look as if they form a topiary. The second envelope, parallel to the first on the outside, is planted in part with climbing plants that look like a living wall built into the volume.

© Jose Hevia
© Jose Hevia

With the pergolas that mark the main entrance to the park and the spaces connecting different platforms, the aims is to extend climbing plants at least partially up the structures. The mesh structures of the umbracles and pergolas, along with the vegetation associated with them, try to act as spatial filters, using colors and degrees of transparency in several different places and times of the year. This will give varying depths to park areas during different seasons.

section
section

At night, the umbracles and pergolas become glowing lamps that illuminate the park.  

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Parc Pintor Vila Closes" 03 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/250037/parc-pintor-vila-closes-david-closes/>