Amhurst Road / Edgley Design

  • 04 Jul 2012
  • Houses Selected Works
©

Architects: Edgley Design
Location: London,
Client: Laura Hamilton
Project Year: 2011
Photographs: Edgley Design

© Edgley Design

Our clients had owned and worked on the site for over a decade and wanted to modernise the buildings. However, they wanted to retain the principles of the existing buildings, to create a new and sustainable small community. The proposal was to knock down the existing studio, and rebuild an artist’s studio with better facilities, as well as a separate two bedroom house all within the same footprint.

© Edgley Design

The concept for the studio is for a shiny metal box, as a domesticated re-interpretation of an industrial shed. The industrial material reflects the working nature of the studio, while this is offset by minimal detailing to give the shell a domestic quality and scale.

© Edgley Design

The main volume of the house is articulated as a black rubber clad box, tactile and seamless, in sharp contrast to the rambling greenery of the surrounding sites. A wall wraps around this as a separate element, forming rooflights to the hall and stair. Planting in front of this wall will give the appearance of a ’green wall’ almost entirely hiding the house from the view of neighbours.

© Edgley Design

The house is organised as a series of internalised experiences, that create a private retreat from the bustle of its Hackney Central location. There are few windows, and most daylight and sunlight is received from roof lights and the internal courtyard. This creates an introspective house giving complete privacy for the inhabitants, and preventing any overlooking to neighbouring properties.

© Edgley Design

A low sheltered terrace between the two buildings functions as a secondary living space to the residential unit at ground floor, while providing a visual break between the two buildings when viewed externally.

section 01


Cite: "Amhurst Road / Edgley Design" 04 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=249283>