We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Community Center in Abfaltersbach / Machné Architekten

  • Architects: Machné Architekten
  • Location: Abfaltersbach, Austria
  • Floor Area: 1.583,45 sqm
  • Built Up Area: 849,73 sqm
  • Area: 2.289 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of Machné Architekten

Courtesy of Machné Architekten Courtesy of Machné Architekten Courtesy of Machné Architekten Courtesy of Machné Architekten

From the architect. The field and the stones

The new community center consists of three main parts (auditorium, music rehearsal room, Town Hall) and the fire department. The individual functions are as large "boulders" scattered on the site.

Courtesy of Machné Architekten
Courtesy of Machné Architekten

These species were aligned along important edges (neighboring houses) and sightlines . Those stones are connected by the foyer. The fire department serves as the basis of the "stones".

Courtesy of Machné Architekten
Courtesy of Machné Architekten

Through these seperation of the building in the various areas the urban scale of teh building fits very well into the existing structure. The spaces between the "stones" provide glimpses such as the view to the church,. The use of the site and the positioning of the town Hall on the street and the foyer to the north is creating two new squares.

Courtesy of Machné Architekten
Courtesy of Machné Architekten

The northern area of the building (foyer) goes over into the existing event space and in the south, a new place, which is flanked by the townhall and the fire department.

Courtesy of Machné Architekten
Courtesy of Machné Architekten

Internal Organization

Courtesy of Machné Architekten
Courtesy of Machné Architekten

By dividing the building into separate areas, it is possible to give each part its optimal form. For example, both the auditorium and music rehearsal rooms are polygonal, for acoustic requirements.

Plan
Plan

At the same time, the shaping of the building as "stones" generates exciting architectural spaces. 

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Community Center in Abfaltersbach / Machné Architekten" 29 Jun 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/248866/community-center-in-abfaltersbach-machne-architekten/>