We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Ferrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas

  • Architects: Studio Fuksas
  • Location: Maranello, Modena, Italy
  • Architects: Studio Fuksas - Massimiliano and Doriana Fuksas
  • Interior Design: Fuksas Design
  • Engineering:  AI Engineering, Torino
  • Structures: Ing. Gilberto Sarti, Rimini
  • Client:  Ferrari SpA
  • General Contractor:  Cogei Costruzioni SpA, Bologna
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2004
  • Photographs: Maurizio Marcato

© Maurizio Marcato © Maurizio Marcato © Maurizio Marcato © Maurizio Marcato

From the architect. This project from Studio Fuksas for the Ferrari Operational Headquarters and Research Center is located at the heart of Ferrari's industrial complex in Maranello, Modena, Italy.  The research center and its aesthetics represent the image of Ferrari SpA and is home to the offices of Ferrari's technical direction.  Like many of Studio Fuksas' projects, such as the Nardini Grappa Distillery , this building incorporates the natural environment into the architecture, crafting it into a part of the everyday experience of the employees in this complex.  Electricity, water and bamboo plants are used to create a landscape within the building.

© Maurizio Marcato
© Maurizio Marcato

The complex is in two parts.  One volume is separated from the rest of the building and hovers above the entrance area where it extends 7 meters above water below.  The water covers the second, lower volume.  Walkways lie at the water line, connecting meeting rooms distinguished by vibrant colors.  The building itself and its reflection along the water's surface is a condition that challenges the concept of time and space within the architecture.

© Maurizio Marcato
© Maurizio Marcato

The reflections and glares of the water modify the perception of the architecture and the experience of the space.  These moments of light are exaggerated with the design of light beams located in the cuts of the suspended volumes.  The volume itself also becomes a mirror to the reflections on the water's surface and the building below, giving the image a more ephemeral quality.

© Maurizio Marcato
© Maurizio Marcato
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Ferrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas" 19 Jun 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/245278/ferrari-operational-headquarters-and-research-centre-studio-fuksas/>