Rey Juan Carlos Hospital / Rafael De La-Hoz

© Alfonso Quiroga

Architects: Rafael de La-Hoz
Location: Móstoles, ,
Design Architects: Hugo Berenguer / Francisco Arévalo / Miguel Maíza / Jacobo Ordás / Carolina Fernández / Encarna Sánchez / Gonzalo Robles / Javier Gómez / Ignacio Jaso
Basic Project: Miguel Miguel Maíza / Jacobo Ordás / Gonzalo Robles / Javier Gómez
Execution Project: Miguel Maíza / Sigfried Burguer / Hugo Berenguer / Jacobo Ordás / Gonzalo Robles / Javier Gómez / Peter Germann / Laura Díaz / Fernando de la Fuente / Saúl Castellanos / Carmen Salinas / Ignacio Jaso
Work Coordination: Miguel Maíza / Jacobo Ordás
Computer Graphics Design: Luis Muñoz / Daniel Roris
Models: Victor Coronel / Fernando Mont
Ground Surface: 90,000 sqm
Built Area overground: 69,782sqm
Built Area underground: 24,923.20 sqm
Built Total Area: 94,705.49 sqm
Cost: € 74,104,475.25
Photographs: Alfonso Quiroga

 

© Alfonso Quiroga

Our recent hospitals, as health systems, effectively serve the citizens, but it takes place in a dramatic architectural space unnecessarily and sometimes depressive. Its proven effectiveness is the cause of their repeatability, so that over a quarter of a century that all are the same, or so perceived. We propose to transform the citizen into a customer, for a new type of hospital, which in addition to assist with the proven effectiveness of our healthcare system, can feel at all times the center of all care, giving them all attention.

© Alfonso Quiroga

This new hospital model is configured in three basic elements: efficiency, light and silence. The best about hospital architecture and the best in residential architecture. Conceptually, the new hospital is arranged on base that gives structure to the health care units, outpatient diagnosis and treatment. Structured in three modules or parallel buildings that reflect the best hospital main structures: flexibility, expansion, functional clarity and horizontal circulations.

© Alfonso Quiroga

On this structure are arranged two units of hospitalization, two oval crown with gentle curves drawn give a different view from the depressive sensory residential forms of the rationalist “block bar”, and draw on the best of recent residential architecture: the elimination of corridors and in consequence the elimination of annoying noise, concentric circulation, light and silence around a common atrium. Two functional concepts space: base and crown, which are linked to form a new architecture, a model that offers to the professionals the opportunity to treat and to the citizens to be treated in an environment where the natural light and the silence resulting therapeutics.

© Alfonso Quiroga

Criteria 1: Overall Concept.The overall concept is based on the architectural proposal for a hospital of this nature; it should allow adaptation to the requirements of the program needs, and expected financial requirements. It has also sought to respond to the complex functional program with contemporary and attractive architecture. It has had particular regard to the human scale, solar protection and above all to distinct the patients spaces through the hospital. The build is the result of a different point of view against to the simples and common spaces in hospital architecture. Our purpose is also give therapeutics spaces, provide and architecture that serves to he rest and recovery of the patient. “To use the architecture as a medical treatment”

© Alfonso Quiroga

Criteria 2: Design approach.The design is structured on a large base, which encompasses various medical areas of the hospital, holding two volumes of glass where the ward is developed. This approach develops to a complex system of articulated spaces within three prisms that make up the base, geared to each other as if it were a machine, a “healing machine”.

© Alfonso Quiroga

In addition to the functional treatment of the base, a symbolic treatment was essential to remark the towers. The space of the patients is planned only thinking in the needs and in the best way to them to feel better with harmony and light. From the first moment, it was determinate to have different spaces between the area of the patients and the other functional areas of the hospital, allowing in this area the relation between the green roof garden and the views from each room.

© Alfonso Quiroga

Criteria 3: FuntionalityAchieving a perfect functional relationship between the areas, providing maximum flexibility to the scheme between the exterior and interior spaces. Differentiate between internal and external circulation, distinguish the accesses and the specificity of vertical communication cores, allowing clarifying the scheme.

© Alfonso Quiroga

The position of the two towers, responds to the functional need to have an immediate access to the operating rooms, delivery rooms, emergency and diagnostic. The functionality of the building lays in the way of life the patients and their relatives have during the time they have to be inside.

© Alfonso Quiroga

Criteria 4: ImplementationThe strategy of the implementation is the organization between all the elements that are involved in the project. The three prisms of the basement organize the circulation in an exemplary manner. In the two prisms of the edges are arranged for one to be used externally and the other internally, the block in the middle shares uses when internal and external circulations are necessary, but always without interference.

drawing 01

Systematize the building by structural modulation with the subsequent pre-industrialization process linked with a technological innovation in the materials and systems used; give a unique result with the last technology making the difference with the traditional hospital buildings. Criteria 5: SustainabilityOne of our main points in the building is the sustainability; considering the conditions of solar orientation, topography, built environment and the greenery nearby, without forgetting the urban conditions of application.

drawing 03

Incorporate in the system green materials and renewable energy technology, with the objective to save resources and optimize operating costs, providing trough the green roof the natural light and ventilation to the inside of the building.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rey Juan Carlos Hospital / Rafael De La-Hoz" 30 May 2012. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=238728>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    very well designed, especially if you see how badly the average hospital is designed. Just a better idea about the landscape in and around the building would been appreciated.

  2. Thumb up Thumb down -1

    It would be great to see a bit more about the “Criteria 5: Sustainability”, because according to the images/plans seen here, I think much more would have been possible quite easily.

    1.At first sight, it looks like the 2 towers have a double façade, wich would be a great energy saver. But on closer look you can see, that all the gaps between the glass elements are open. Meaning, its “only” a fancy looking half efficient sunshade.

    2.Both of the tower-patios have a roof, BUT between the building and the roof there is a gap left. (I assume for esthetic reason, took make it look like hoovers above the building)
    If this gap would be closed, the patio could act like an energy buffer between inside and outside > more energy saved – Please correct me, if I’m seeing it wrong.

    Don’t get me wrong, I think the building looks fantastic, but I think pure esthetics shouldn’t be above everything.

Share your thoughts