We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Civivox / AH Asociados

  • Architects: AH Asociados
  • Location: Pamplona, Navarre, Spain
  • Architects: AH Asociados - Miguel A. Alonso del Val, Rufino J. Hernández Minguillón, Marcos Escartín Miguel
  • Collaborators: Sara Mattivi, Ruth Marín, Pablo Branchi, Javier Zalacain, Daniel Maestu, Miguela Modrego, Susana Ruiz de Galarreta
  • Structural Engineering: GE & Asociados Ingenieros Instalaciones
  • Promotor: Ayuntamiento de Pamplona, Gobierno de Navarra
  • Contractor: H.M. Compañía General de Construcción S.A.
  • Area: 3327.7 sqm
  • Project Year: 2002

Civivox / AH Asociados Civivox / AH Asociados Civivox / AH Asociados Civivox / AH Asociados

From the architect. In the surroundings of the central park in Mendillorri, it has been proposed a building which keeps a relationship with the surrounding area, its views, and its functions. A type of monument which distances itself from people hasn't been sought out, but rather a constructed place which plays second fiddle to the park and the palace, to the lake and the inner landscape. For that reason the plots plateau has been altered as if it were a matter of a stone pavement in a public place which unfurls itself and rises up from below to gladly accept public resources. The effect of the folds create different spaces which are intertwined and multiply whilst taking advantage of the lands' unevenness. Thus the building is a square and wall facing towards the street, with its empty space and arcade facing towards the park.

The metallic structure which sustains the different levels is a rhythmic constructor of the space it occupies, whose visual vanishing points prevent the viewer from having a perception of orthogonal divided up space. It is a leisure spot radically different on outlook from other restricted and pre ordained places. For that reason the building loses the feel of being static space, but becomes rather a focus of changing views on the place, whose double tensioning on a south-north and west-east axis tend to draw back.

The aim of all materials used is to show the condition of lightness of the interior part, of the fluid and ever changing space which is in stark contrast to the stony coloured appearance of a skin which spreads out its mantel over all the space that it encompasses.

The presence of differentiated light, on a vertical trajectory in the north-south passages, but on a horizontal plane in rooms for reading and everyday use, manages to confer a great spatial variety of uniformity and continuity of materials which assures overall building unity and easier maintenance.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Civivox / AH Asociados" 05 Jun 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/23793/civivox-ah-asociados/>