Hospital of Sant Joan Despi Doctor Moises Broggi / Brullet-De Luna Arquitectes + Pinearq

© FG+SG

Architects: Brullet-De Luna Arquitectes + Pinearq – Albert de Pineda Àlvarez (Pinearq), Manuel Brullet Tenas and Alfonso de Luna ()
Location: Sant Joan Despí, , Spain
Completion: 2010
Collaborators: Marcial Novo Mazuelos, Juan Sainz de los Terrenos
Area: 45,725 sqm
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra, Brullet-De Luna Arquitectes, Pinearq

   

© FG+SG

The Sant Joan Despí Doctor Moisès Broggi’s Hospital is a new construction that caters for a population of 300.000 people from the towns of Baix Llobregat country, Barcelona. The disposition and organization of the hospital inside the plot is determined by the access, the orientation and the topographic conditions of the land.

© FG+SG

The access conditions and the relationship with the surroundings explain the adopted solution. In fact, the land has a long limiting area located towards the north where the Baix Llobregat Avenue is. The main access is located along the South East of the plot, on the highest point, where one can access the outpatient area. The entrance is independent and is located on the North façade of the Baix Llobregat Avenue, where there is an easier access because of the public transport.

© FG+SG

Moreover, with the idea of differentiating the entrances according to the function, the emergency access is located on the extreme North East of the site. This access is located on the lowest point, one floor under the main entrance. Finally, the loading and unloading area is located in this part.

© FG+SG

A compact building has been created in order to solve the following technical and functional concepts:
1. Specialization of Circulation:
To achieve a healthcare corridor and a public corridor which have no interference between one and the other, and allow a clear orientation for public users with the constant relationship between exterior and interior of the building. From this point, the solution is to locate the Assistance care zones in the basement -1, to avoid having patient rooms on the entrance floor. An independent entrance for the outpatient services allows the access to external visitors from two different entrances.

© FG+SG

2. Hospitalization Units:
The wards are organized with all the patient rooms orientated towards the South and to the new park, with views onto a wooded area which is very quiet. No hospitalization unit has been left isolated from the rest, allowing the healthcare workers to interrelate and to stay in constant communication. This has been achieved locating four units on the first floor, three units on the second and another three units on the third floor.

© FG+SG

3. Outpatient Facilities
This area is distinguished from the rest of the hospital area, in order to improve its function. The built wards are wider in order to adapt to the different timetables and to maximize natural lighting through overhead lighting, no need of extra patios and building a compact premise to reduce the operating costs.

4. Building Volume
An extensive building together with an important green area has been achieved, as well as a reduction of the public internal corridors in order to give the hospital a more rational function. Besides it being a compact building and concentrating various spaces underground, patios also play an important part of the design, allowing the different spaces and rooms to have natural light. Despite being a large building, a discrete urban mark is intended.

second floor plan

5. Sustainability
Sustainability has been part of the design process since the beginning. Energy efficiency has been obtained thanks to the building’s orientation, closed towards the North and open towards the South, and façade design, with brise-soleils controlling the natural sunlight. Improvements has been achieved also through technical and mechanical equipments such as photovoltaic installations and rainwater re-use systems.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hospital of Sant Joan Despi Doctor Moises Broggi / Brullet-De Luna Arquitectes + Pinearq" 18 May 2012. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=236028>