S.Deer Corporate Headquarters / Prechteck

Courtesy of

The main idea behind the design for the S.Deer Corporate Headquarters building was to create a world of fashion underlining the lifestyle the retail company stands for. As fashion is not just about clothing, the new S.Deer headquaters should not just be about administration. Inspired by S.Deer’s appearance design, Prechteck‘s proposal implemented rotated cubes as a formal element in their design. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Prechteck

At fashionshows, photoshootings or previous store designs, cubes in different size and configurations are omnipresent and have been a key object and an unofficial logo for representing S.Deer. The scheme divides the building into 2 structurally independant components interacting with each other on a certain height. 2 entities supporting each other and generating an working and lifestyle hybrid for the company.

Courtesy of Prechteck

The larger cube contains a 25.000sqm administrative area with offices, conference and meeting rooms, workshops and creative areas for staff, including underground parking for 300 cars. Angled sky-gardens cut into the building getting natural lighting to the lower floors of the building. On the upper floors creative areas for rebooting and relaxing circumscribe the peremiter of those gardens. A 3,000sqm lifestyle area for fashion shows, parties and a small museum showing the history of the company should visitors strongly connect to the brand.

Courtesy of Prechteck

Some sustainable aspects of the design include grey water treatment, photovoltaic panels on the outside of a double layerd facade, pipes for algae bio cltivation in between the two layers and a use of local materials during the construction of the project. Prechteck’s scheme aimes to produce a natural and organic expression having a refined structure embraced by a textile facade pattern.

Architects: Prechteck
Location: Nanjing,
Design Team: Chris Precht, Fei Tang, Daniel Mayer
Client: s.deer / concept
Plot Area: 14,000sqm
Floor Area: 28,500sqm
Height: 60m
Storeys: 15

Cite: Furuto, Alison. "S.Deer Corporate Headquarters / Prechteck" 16 May 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=234349>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down +14

    Oh for God’s sake, what the hell is this?

    Intern: How much milk do you like your iced coffee?
    Architect: Ice? Hmmm… Icecubes! YES! That’s it!

  2. Thumb up Thumb down +2

    i like the facade, very contemporary and some plans are not that bad. i just question the sections, why is there no interaction between floors? i mean, if this is supposed to be “contemporary” and expressive, why not thinking the whole concept as such? if you take the whole “parametric” facade out, what you get is the same modernist usual deep slab, without much spacial thinking to make it more than a fashion-clothing jacket for the building

  3. Thumb up Thumb down +1

    Esse tipo de projeto megalomaniaco é sempre vergonhoso. Ainda mais quando a liberdade implicita à liberação de contexto, programa e orçamento resulta em um “objeto” limitado como esse. O corte é absurdo

Share your thoughts