Health Center in Oleiros / Abalo Alonso Arquitectos

© Hector Fdez Santos-Díez

Architetcs: Abalo Alonso Arquitectos – Elizabeth Abalo, Gonzalo Alonso
Location: La Coruña,
Collaborators: Carlos Bóveda, Cálculo de Estructuras, Obradoiro Enxeñeiros, Ingeniería
Completion: 2009
Photographs: Hector Fdez Santos-Díez

   

© Hector Fdez Santos-Díez

A good oriented plot. Slight slope to southwest and a woodland with chestnuts, oaks and eucalyptus to northeast. We try not to bother the surrounding context. We respect the woodland and we place close to a future road to be built in northeast. At the same time we close the indoor spaces to this future road.

© Hector Fdez Santos-Díez

A slight compact construction with only one floor, and a single organization H shaped, this way we avoid accessibility problems for disabled people. We access from the west, trough a private hall, to the building´s center. From there, we can reach all the building´s facilities. Each use of the building situated in a different wing. Staff facilities, rehabilitation, pediatrics, general consults and installation systems organized around courtyards, hallways or fissures.

© Hector Fdez Santos-Díez

These fracture spaces tinge the meeting of the building with the context and create good quality architectural interior spaces. Permeable or contained spaces, opened or closed spaces, depending on the use.

plan

Direct lighting through lattices or roof windows creates quality spaces. Load bearing walls, concrete slabs, steel covers, hidden pitched roof, linoleum flooring and interior partitions of wood o plasterboard.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Health Center in Oleiros / Abalo Alonso Arquitectos" 14 May 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=233027>