Dental Office / Estudio Arquitectura Hago

© Javier Callejas Sevilla

Architects: Estudio Arquitectura Hago – Emilio Delgado Martos & Antonio Álvarez-Cienfuegos Rubio
Location: Málaga,
Year of Construction: 2011-2012
Area: 350 sqm
Budget: 350,000 €
Engineering: Estudio Sinergia
Construction Company: Millangar Construcciones Costa del Sol
Photographs: Javier Callejas Sevilla

© Javier Callejas Sevilla

Continuous, Consecutive And Contiguous
Spatial Practices With White Glass
This dental clinic is placed on the second floor of an office building. This project starts from seeing the clinic as a spatial complex and not as the combination of public and private fragments. In order to do so, we aim that several project and clinical aspects take part in the same spatial experience by organizing the flow of patients and the movement of medical personnel.

© Javier Callejas Sevilla

1. Continuous
Patients can perceive the idea of the clinic as a whole everywhere. The flow of people takes place all around the huge case made of traslucent white glass going all over the clinic, from the reception to the waiting room and the medical rooms. The flow of medical personnel fits into the batter of the vitreous wall. The medical activity takes place everywhere, from the inside of the case (laboratories and warehouse) to every single armchair in the medical rooms.

© Javier Callejas Sevilla

2. Consecutive
The functional programme becomes the image of the clinic, being the inside of the case the operations centre. The main uses follow in a consecutive way: reception-wait, perimetral corridor, laboratories-storage-sterilization-offices and medical rooms. The medical rooms are presented following the same plan and offering an infinite growth approach (as if there were three cases). These rooms are closed in order to accommodate the first visits and special treatments.

© Javier Callejas Sevilla

3. Contiguous
The spaces set out an organized exchange of materials, textures and reflexes that present contiguously different spatial experiences. The folded wood accommodates the waiting room and the reception. The high-gloss finishes flank the perimeter of the glass made case on the ceiling and on the floor.

We propose the powerful subtlety of changing the finish into the main figure in the space putting into dialogue the aesthetic area of the waiting room (with a domestic and soft finish) with the movement area of the vitreous perimeter (where the reflex shows the almost infinite in length and height space). The result remains in the patient’s memory: a great space that represents a great medical team.

plan

4. Light Everywhere
Glass and light form and alliance in order to cover all the spaces. The medical rooms are placed next to the perimeter of the façade (which is placed in the north) in order to take advantage of the constant natural lighting. The light is graduated through the glass so that it firstly floods into the working areas inside the case and then into the waiting areas.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dental Office / Estudio Arquitectura Hago" 10 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=224560>