We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Beatriz Angelo Hospital / Saraiva & Associados + PINEARQ

  • Architects: Saraiva & Associados + PINEARQ
  • Location: Av. Carlos Teixeira, Loures, Portugal
  • Project Leader: Luís Barros
  • Design Team: Nuno Mona, Luís Francisco, Joana Peres, Rita Carvalho, Bruno Pereira, Paulo Sousa, Ricardo Gago, Maria João Moreira, Rafael Azriel, Manuela Tamborino, Vera Coimbra, Rita Ribeiro, Mariana Lucena, Ana Ramos, Hugo Baptista, Rui Carvalho
  • Client: ConsisLoures Consortium
  • Area: 166000.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra


Beatriz Ângelo Hospital

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The Portuguese practice “Saraiva + Associados” has just completed the construction of a Hospital named Beatriz de Ângelo, which is located in Loures, Portugal. The whole process started when the company participated in the Public Tender for the construction of this new complex. The project belongs to the National Health initiative that seeks for renovation and modernization of the traditional framework in this field.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Therefore, the inspiration was to evoke these vernacular developments and adapt them into a new language, where architecture engages with human scale. The building conforms to the site’s topography in shape and form by circumventing and respecting its existent characteristics (for instance, the presence of the adjoining commercial building). It offers maximum functionality and operability. As a matter of fact, the design focuses on the notion of “healing architecture”.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The whole composition creates a perfect balance within volumes, landscape and infrastructure. It is developed from a Southeast/ Northeast oriented axis and it takes full consideration of the orientation (bioclimatic integration). The whole mass is disrupted by courtyards and openings on the façades, which are consciously designed to capture constant natural light, the chance to enjoy the views offered by the surrounding environment and the enhancement of natural ventilation.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The adopted solution was to base the structural system (Grid = 7.5m span) on a fully organized network where the podium levels (ground and first floor) concentrate the several assistance services. On top of them sits the Inpatient Units, which is formed by a less dense mass: three horizontal wings of same height are projected perpendicularly from a central element, allowing the interconnection of activities among the whole building.

accesses scheme
accesses scheme

All in all, the building rises up to 5 storeys above ground and responds logically to the operational plan (different Medical Sectors). The Project contemplates the various possible sceneries of conversion and expansion that belongs to the nature of a Health unit.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

This is verified in the existence of wide open spaces created by the omission of vertical elements due to a logical structural conception in all aspects (span, material, layout, etc.). After all, the motivation behind this successful approach was the possibility to build on a detached land, from an urban point of view, and the chance to create a pioneer Hospital.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Beatriz Angelo Hospital / Saraiva & Associados + PINEARQ" 03 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/222491/beatriz-angelo-hospital-saraiva-associados/>