ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Infrastructure
  4. China
  5. Frank Repas Architecture
  6. Shanghai Terminal / Frank Repas Architecture

Shanghai Terminal / Frank Repas Architecture

  • 01:00 - 19 March, 2012
Shanghai Terminal / Frank Repas Architecture
Shanghai Terminal / Frank Repas Architecture, © Antoine Duhamel
© Antoine Duhamel

© Antoine Duhamel © Antoine Duhamel © Antoine Duhamel © Antoine Duhamel +17

  • Architects

  • Location

    Shanghai, China
  • Architect

    Frank Repas Architecture
  • Structural Engineering

    Weidlinger Associates, Inc. (New York)
  • Environmental Engineering

    ARUP – Hong Kong
  • Photographs

From the architect. The Shanghai Port International Cruise Terminal encompasses a massive 630 thousand square foot site in the very center of the bustling metropolis of Shanghai. It exists beneath a public park that forms its roof, thus conserving precious land for green, public use. Below rests a vast, underground, three-level concourse lit by a unique, earthform bridge forming a gateway to the city.

© Antoine Duhamel
© Antoine Duhamel

This monumental skylight offers travelers in the terminal the illusion of being at ground level. Finally, a 260 foot-long glass observation bubble floats on steel legs above the park, providing spectacular city views and an arena for public functions like cultural openings and photo shoots. It is the largest and most complex bubble structure ever built.

section 01
section 01

The terminal is passively cooled by river water, in which it is fully immersed with a system of double walls at its perimeter, precooling the circulating air. The three levels of the terminal effectively constitute an upside down airport layout. Three boarding pavilions connected by underground moving sidewalks to the main terminal stretch for a kilometer along a waterfront wharf. They emerge at intervals to dock three 240 meter boats simultaneously.

section 04
section 04
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Shanghai Terminal / Frank Repas Architecture" 19 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/217518/shanghai-terminal-frank-repas-architecture/>
© Antoine Duhamel

上海港总站 / Frank Repas Architecture