We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Fragmented House / AQSO Arquitectos

  • Architects: AQSO Arquitectos
  • Location: Laguna de Duero, Valladolid, Spain
  • Project Architect: PE. Pinés & Jové
  • Area: 200.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Courtesy of AQSO Arquitectos

Courtesy of AQSO Arquitectos Courtesy of AQSO Arquitectos Courtesy of AQSO Arquitectos Courtesy of AQSO Arquitectos

‘Arquitectos Office’ (AQSO) has recently completed the construction of the ‘Fragmented house’. The concept solution for this residence starts from a compact block transforming, after several divisions and shifts, into an external broken-down form, result of the arrangement of the interior spaces.

Courtesy of AQSO Arquitectos
Courtesy of AQSO Arquitectos

The house is located near Laguna de Duero, a town situated in the municipality of ‘Tierra de Pinares’, in Valladolid. The building is orientated facing west and distributed in two levels: living room and day use spaces in the ground floor and master bedroom upstairs. The form is conceived as a series of juxtaposed elements defining the different atmospheres and spaces.

Courtesy of AQSO Arquitectos
Courtesy of AQSO Arquitectos

Therefore, the entrance is demarcated by two parallel blocks and another recessed one working as main access. The front part of the house, facing the garden, is marked out by the cantilevered block where the bedroom at the upper level is located, in contrast with the one of the ground floor. The rear of the house, where the garage can be found, is made up of several stair-shaped elements.

Courtesy of AQSO Arquitectos
Courtesy of AQSO Arquitectos

Inside, the living and dining rooms are linked into an open and continuous space just partially blocked by a stone masonry wall and the freestanding staircase giving access to the upper floor. From the master bedroom, provided with a generous walk-in wardrobe and ensuite Jacuzzi, it is possible to access the roof, partially used as terrace with a small solarium.

diagram
diagram

The façade is made by big scale matte ceramic pieces combined with stone masonry walls, inside there is a predominance of light colors in walls, floor, doors and windows. In the front garden of the house there is a slender swimming pool with spa and an independent block facing the yard with a wide bay window to be opened and converted into a summer house.

Courtesy of AQSO Arquitectos
Courtesy of AQSO Arquitectos
Cite:"Fragmented House / AQSO Arquitectos" 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/216755/fragmented-house-aqso-arquitectos/>