The house behind the wall / Peter Gabrijelcic

The house designed by Prof. Peter Gabrijelcic sits on a narrow parcel of land among typical Slovene suburban structures. On one side, there is a chaotic settlement; on the other, we find the marshy plain of the Barje landscape park, and an intertwining of meadows, fields and ditches, with a magnificent mountain rising in the background. The space is dotted with various types of houses and tradesman’s workshops with their messy yards. When one’s back is turned to the settlement, one may enjoy views of pristine green nature.

The new longitudinal house is conceived as a wall – a fence forming a secure atrium in the midst of the existing built environment. The house is turned outside in. It enables its residents intimacy, and at the same time it offers a compromise with the co-existence of the widely divergent structures in the same area. It resembles a nest, well- accommodated, protected and concealed, but at the same time benevolent to nature, openness and broadness of mind. The longitudinal wall, 40 metres long, has two functions. It marks the parcel boundary of the new house, sets its exterior margin – keeping out of sight the disorderly, inhabited side of the parcel – and at the same time, on the inside, accommodates a storage space running along its entire length. Between the cabinet/wall and the rest of the house there runs a corridor illuminated by natural light from a long skylight. Alongside the building, there is a range of functions, such as the entrance, kitchen, living room, bedrooms and workrooms. As if the architect had epitomized the perspective of the landscape and transferred it to an architectural drawing and idea.

Cite: "The house behind the wall / Peter Gabrijelcic" 11 May 2009. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=21466>

19 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I dislike entries in to a home through a narrow door and that are also accessed from the driveway, or in this case a carport….. Not very exciting at all. Where has the architecture gone?….

  2. Thumb up Thumb down 0

    another excelent example of white, practicle, meaningful architecture where simply the interior becomes part of the garden and vise verca. a typology that will never loose its meaningful application to successful architecture.

  3. Thumb up Thumb down +1

    True about the narrow door…but it seems to me that there are 2 entries. 1 for private and 1 for public (or; 1 for every-day use and 1 for fancy use). To me, that is always a good disposition.

  4. Thumb up Thumb down -2

    Agree both with Christos and Zigwin. It´s a very good house anyway. What´s the word in english for a ‘one floor only’ house?

  5. Thumb up Thumb down 0

    Only one bedroom?…..hmmmm

    I haven’t seen grass that green for years…..been in drought too long now.

    Like the living space annex but something not quite right about the entry to me….probably just me though. It feels wrong somehow.

  6. Thumb up Thumb down 0

    The narrow door is not as big a mistake as the manhole next to it. Why didnt they have a sunken manhole with a stone top?

  7. Thumb up Thumb down 0

    in my opinion the the plan is Incredibly trivial. The attempt of symmetry in the whole gesture and in the functional laout reflect lack of imagination.
    Wanna see a horrible detail? check out the angle to angle situation between carport and service block at the entrance…

  8. Thumb up Thumb down 0

    Nice views in the distance, but why design a house looking out onto what is essentially a windswept bowling green. It appears unpleasant and useless space, unless perhaps they’re planning to rear cattle. With the garden seemingly an integral part of the house’s layout, perhaps they should actually have one.

  9. Thumb up Thumb down 0

    It seems to me that the purported problem with the entry has more to do with the photography than with the architecture. Had the photograph been taken from a different angle it would have been clear that the entrance is identified and enhanced by the skylight in the canopy. It, also, fits in the axial line of circulation that is one of the defining characteristics of the plan.

    Photography makes an awful lot of difference in the presentation of a project as most of the opinion here seems to confirm.

    The program makes a great deal of sense, especially given the amount of visual pollution that is in the immediate vicinity of the site. Likewise the clarity of the plan is a benefit not a liability as some commentary has suggested. I guess that some people have come to believe that anything that in order to be called architecture whatever building needs to look like an overcooked splat of bowtie pasta.

    The commentary about the view strikes me as particularly banal. What one Earth would one prefer to look at, a blank brick wall, beds of geraniums, or perhaps the charming vernacular architecture of the neighborhood? This house has carved out space for living in an otherwise beautiful but compromised site. The excessive spleen venting seems way out of proportion to the actual project, which is rather good.

    Terry Glenn Phipps

  10. Thumb up Thumb down 0

    The only thing that’s OK about this house is the living room and the sky-light hallway.

  11. Thumb up Thumb down 0

    Great view to look out to. The sun is still low, I could hear “Stuck in the middle” playing from the Tivoli. I pan round to the house. A. Speer is in his wheelchair outside his protected “patio” soaking in the rays but seems distracted. A nurse in her pristine whites and eye-patch is in the kitchen seemingly chopping up meat for a pack of ever-alert Dobermans. Outside amongst the pollutant, a black sedan, dust still settling behind screech to a halt at the electric gate and fenced compound. There was a low groan coming from the boot of the sedan. A. Speer steer his wheelchair to head indoors while the nurse continue without any sign of alarm, the Dobermans just turned their heads in unison to the main entrance. A. Speer fiddled behind a concealed pad in the living wall: with a slight creak, the long hallway floor lowered, transforming itself into a ramp to a subterranean bunker. The sedan is now behind the roller shutter of the garage, quickly out of sight. To investigate, I swoop towards the ramp via the kitchen. A fatal mistake, my flight path was clocked by the nurse. In a split second with a whoosh and a zing, I noticed the blade she had been using on the meat is now embedding in the kitchen wall nearest to me. It was almost the last thing I noticed, for the swiftness and purposeful action of the nurse have separated my head from my body. I was in free-fall, my world turned dark and wet as I heard the jaws of the Doberman snap shut.

Share your thoughts