We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

School Inverloch / Opat Architects

  • Architects: Opat Architects
  • Location: Bayview Avenue, Inverloch, Australia
  • Design Team:  Rowan Opat, Nathan Marshall
  • Cost: $4.600.000
  • Area: 1740.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of opat architects

Courtesy of  opat architects Courtesy of  opat architects Courtesy of  opat architects Courtesy of  opat architects

  

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

The innovative new Inverloch primary school is a canvas; it is a front, a fence and an invitation to draw the community into an activated shared landscape. Through the dark fronted feature entry reveals a contrasting light inland landscape, generous externalised circulation and outdoor learning focusing on a feature court.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

New buildings are organised in a linear fashion. Class spaces are clustered to form ‘learning houses’ interconnected by covered ways. The design celebrates its place by adopting the form and function of nearby Anderson Inlet, funnelling access through a central main entry. An internal courtyard is a literal translation of the Inverloch coastline to create a seat-edge to the outdoor assembly area.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

A building profile and section were designed, amongst other things, in response to passive solar response, ventilation, natural light and acoustics. The section is a prototype adapted along the length of the building to best-fit the program within.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

The innovative new Inverloch primary schoolis a canvas;it is a front, a fenceand an invitation to draw the community into an activated shared landscape.Through the dark fronted feature entry reveals a contrasting light inlandlandscape, generous externalised circulation and outdoor learning focusing on a feature court.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

New buildings are organised in a linear fashion. In order to gain access to passively controlled direct natural light the building is provided a northern orientation. Class spaces are clustered to form ‘learning houses’ interconnected by covered ways. All classes directly access outdoor learning environments.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

The design celebrates its place by adopting the form and function of nearby Anderson Inlet, funnelling access througha central main entry. An internal courtyard is a literal translation of the Inverloch coastlineto create a seat-edge to the outdoor assembly area.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

A building profile and section were designed, amongst other things, in response to passive solar response, ventilation, natural light and acoustics. The section is a prototype adapted along the length of the building to best-fit the program within.

Established in 1886, this coastal primary school is located 2 hours drive southeast of Melbourne’s CBD. The innovative new Inverloch primary school is a canvas; it is a front, a fence and an invitation to draw the community into an activated shared landscape. Through the dark fronted feature entry reveals a contrasting light inland landscape, generous externalised circulation and outdoor learning focusing on a feature court.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

New buildings are organised in a linear fashion. In order to gain access to passively controlled direct natural light the building is provided a northern orientation. Class spaces are clustered to form ‘learning houses’ interconnected by covered ways. All classes directly access outdoor learning environments.

The design celebrates its place by adopting the form and function of nearby Anderson Inlet, funnelling access through a central main entry. An internal courtyard is a literal translation of the Inverloch coastline to create a seat-edge to the outdoor assembly area.

Courtesy of  opat architects
Courtesy of opat architects

A building profile and section were designed, amongst other things, in response to passive solar response, ventilation, natural light and acoustics. The section is a prototype adapted along the length of the building to best-fit the program within.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"School Inverloch / Opat Architects" 09 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/213966/school-inverloch-opat-architects/>