Fleischmann – Ossa house / Mas y Fernández Arquitectos

Architects: Mas y Fernández arquitectos / Cristóbal Fernández, Andrés Mas
Location: Santuario del Valle, Santiago,
Associate Architect: Maria Adelina Gatica
Client: Hernan Fleischmann
Collaborator: Clarisa Elton
Contractor: Alejandro Correa
Structural Engineer: Eduardo Valenzuela – Ingevesa
Lighting: Paulina Sir
Landscape: M. Necochea
Site Area: 900 sqm
Constructed Area: 300 sqm
Project year: 2006
Construction year: 2007
Photographs: Alvaro Benítez

Fleischmann – Ossa House is located in Lo Barnechea, Santiago, to host a young family, considering as part of the commission to achieve a connection and visual integration between its inhabitants.

To generate spaces according to these requirements, light appears as a fundamental cutting tool in the initial volume, projecting incisions that divide it in two, allowing light and part of the garden to get inside the house.

This strategy helps to divide the house program in two, one space mostly linked to services and the other to rest areas, which works in its length as well as transversally, being the house crossed and divided by light axes.

As part of the proposal, design codes according to a young family have been included – contemporary lines inside a sober and pure volume. The used materials: , stone, and wood is also a great value. Besides its nobility, they collaborate giving warmth and a sense of unit, with an inbuilt furniture.

Externally, the stone organizes the volumes serving as the base for the concrete slab and the second floor, composing a facade from the street at the same time, by intercalating layers of wood, stone and concrete, achieving a final image according to the expectations of the client and the architects.

Cite: "Fleischmann – Ossa house / Mas y Fernández Arquitectos" 02 Jun 2009. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=21372>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Love It! Especially the front with its vertical windows is great. But reminds me a lot of Tadao Ando

  2. Thumb up Thumb down 0

    Lately, the smaller projects are much more interesting than the big ones (on this site).

    Love the ground floor plan of this house. The rooms in the first floor plan are maybe too standard but they all have nice views towards the garden.

  3. Thumb up Thumb down 0

    i really like this one, but i would like to see a portion of the back patio extend out into the yard just a bit more for seating/drinking etc…

  4. Thumb up Thumb down 0

    i realy like the floor plans, but when i look the outside, i’m confused. I think the volumes must be much more “lighter” and more simple.
    The general language must reflect the ideas that “emerge” from de plans.

Share your thoughts