Finn House / WoodWoodWard Architecture

© John Gollings

Architects: WoodWoodWard Architecture  – Monique Brady-Ward, Scott Woodward and Jen Wood
Location: Silverleaves, , Australia
Photographs: John Gollings

   

© John Gollings

Nestled in amongst the tee trees and coastal scrub on the Silverleaves foreshore is a pair of glistening red fins – a bold response to the client’s brief for a “grand gesture on limited means”.

© John Gollings

Commissioned by the architect’s parents – a horticulturalist and owner of a timber mill respectively – their desire was for a “house by the beach, rather than a beach house” with sitting spaces for all seasons, morning or afternoon “to chase the sun, or escape it.”

© John Gollings

Reminiscent of a Serra sculpture, the two striking red glazed-brick blade walls cut through the site, organising program into linear bands including a services strip, private program and public program.

© John Gollings

To the western boundary, the setback has been exploited to house a strip of services including a hills hoist, water tanks and externally hung stair that leads to the roof deck. Wedged between the fins is the discreet private domain – here the walls’ tapering geometry serves to define a larger master bedroom, and smaller ancillary wet areas and guest rooms. Beside this to the east, a generous lighting-filled glass box containing the more public program clings to the luminescent bricks and occupies the majority of the site.

© John Gollings

Vertical circulation through the house is via a continuous corkscrew staircase connecting all five levels. Cleverly located between the two blade walls, the staircase requires the visitor to pass between the three distinct programmatic zones through thresholds in the brickwork, emphasizing the red walls as the separator and mediator.

© John Gollings

The Finn house achieves a maximum effect through an economy of means by employing glazed bricks throughout the interior of house – amplified in the double height living space – and as an almost civic gesture that projects out towards the street, offering striking colour to an otherwise muted neighborhood, and providing a sense of address.

© John Gollings

As “seconds”, the colour of the glazed bricks varies slightly – a ‘defect’ that has been celebrated in this project by interspersing the colours to create a mottled, reflective sheen.

By comparison the western elevation is more humble, employing “thirds” that were destined to end up in landfill. This strategy of a hierarchy of elevations extends to the northern façade – which adopts a much more domestic and informal language complete with red candy-striped Brunswick blinds and a deep verandah.

drawing 01

Allusions to suburbia are also evident in the three receding volumes that present to the street, recalling the triple-fronted dream home. Disparate references include Lautner’s lavish approach to materials and geometry in defining fluid space, and the Featherstone House’s spatial organization and volumetric relationships.

drawing 02

Constructed by an owner-builder, the cost of the project was kept to a minimum. Native pocket gardens – irrigated by grey water collection tanks – have been planted to provide soft landscape screening to the living space.

elevations

The house is north facing – operable sliders afford cross-flow ventilation, and the glazed brick fins provide thermal mass and shield the living areas from the harsh afternoon heat, so that the clients can enjoy their place in the sun without compromise.

Cite: "Finn House / WoodWoodWard Architecture" 23 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=210745>