We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Playhouse / Anna & Eugeni Bach

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

Architects: Anna & Eugeni Bach Location: Pälölä farm, Nummi Pusula, Finland Collaborators: Uma and Rufus Bach Project Dates: July 20 -  July 21, 2011 Work Site Dates: August 10 – August 24, 2011 Built Surface: 13,50 m2 Budget: 800 € Promoter/Owner: Uma and Rufus Bach Constructor: Self built (Anna & Eugeni Bach) Photographs: Tiia Ettala Last summer, architects Anna & Eugeni Bach found themselves in a situation that many parents who are architects with children might be able to relate. Their children, after realizing their parents were architects, wondered why they hadn’t made a house for them. So they promised them they would build a house for them on their grandparents farm in Finland. And, of course, at the kids insistence, they fulfilled their promise. More images and architects’ description after the break.

The cottage is mainly based on a section: the structure is very simple, repeated in two equal modules but oriented in opposite directions. One of these modules is double-height (to the scale of children), which allows an adult to enter the house without having to bend. The other module has two levels, connected by a simple ladder allowing a more complex game inside.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

This simple starting point means that from the outside, the house acquires the presence of an almost abstract object, without reference to the scale; while inside, when crossing the two modules you can identify the prototypical section of a childish house, with the typical symmetrical roof, like those we drew ourselves when we were kids.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

The interior becomes what children understand as an essential house: a larger space that could be the living room, a lower space where the kitchen could be imagined and a higher ground where there could be the rooms. The abstract nature of the interior spaces allows a child´s imagination to flow, and those spaces that could be identified as a domestic interior can suddenly become the dungeon of a medieval castle, or the attic in the main tower from which to shoot arrows at enemies.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

The construction of the house took two weeks. It was all built by two persons (ourselves, plus two little helpers), and was an educational process as rewarding as pedagogic: children saw and understood that things are achieved with effort, and that you can build your own dreams. For the structure and the floors we used spruce wood from the grandparent´s farm, from trees planted by the kids´ great grandfather and cut by their grandfather. The rest of the wood was bought at the hardware store, from small wood sawmills in the area.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

The whole house is made of wood; structure, floors, walls and roof, using traditional construction techniques used in Finnish barns such as leaving a nail distance between slats to ventilate the house, or a roofing system made from a simple overlapping of grooved wooden planks to prevent the ingress of water. Only a small galvanized flashing helps protecting the wood cuts at the facades.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

The house was painted with vertical white stripes, which persist on the roof and help to explain the original section of the project. The rest of the wood is left untreated, so that over time it will take a grayish hue that will increasingly contrast with the painted surfaces, showing more obviously as time goes on, and also symbolizing how children get older.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

These strips give a festive character to the volume, likening it to a fair house or an old beach changing hut, although in this case, its location in a rural environment, surrounded by apple trees, adds a more dreamlike character.

© Tiia Ettala
© Tiia Ettala

Cite:Alison Furuto. "Playhouse / Anna & Eugeni Bach" 02 Feb 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/203907/playhouse-anna-eugeni-bach/>