We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lebbeke Apartment Building / Weysen & De Baere Architects

© Atelier Carbon
© Atelier Carbon

Weysen & De Baere Architects shared with us their design for an apartment building in Flanders, Belgium which includes four units and an office on the ground floor. The construction site exists of two parcels, lying back to back, each with its own entrance from the street. More images and architects’ description after the break.

Although parking needs can easily be projected along both streets, the city requires a solution on the site, accessed from the Laurierstraat. The plinth is therefore cut according to an elongated parking solution. This avoids creating a frozen, closed front of garage boxes in the plinth. It also allows for the entrance of the apartment and the storage and meter rooms to be organized in the courtyard.

© Atelier Carbon
© Atelier Carbon

Along the Brusselsesteenweg, 3 apartments are planned, positioned on top of a commercial plinth. At the Laurierstraat a duplex apartment will be organized. In order to allow two sided orientation to the shop at the Brusselsesteenweg, the plinth is strategically cut and avoids any sight on the parked cars in the back.  

© Atelier Carbon
© Atelier Carbon
Cite:Alison Furuto. "Lebbeke Apartment Building / Weysen & De Baere Architects" 19 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/200829/lebbeke-apartment-building-weysen-de-baere-architects/>