Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa

© Hiroyuki Oki

Architects: Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki, (Vo Trong Nghia Co., ltd.)
Location: , Vietnam
Photographers: Hiroyuki Oki

   

© Hiroyuki Oki

Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the streets. This interesting custom has formed the amused character of Saigon over a long period of time and Saigonese love their life with a large variety of tropical plants and flowers in their balconies, courtyards and streets.

© Hiroyuki Oki

The house, designed for a thirty-years-old couple and their mother, is a typical tube house constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back façades are entirely composed of layers of concrete planters cantilevered from two side walls.

© Hiroyuki Oki

The distance between the planters and the height of the planters are adjusted according to the height of the plants, which varies from 25 cm to 40 cm. To water plants and for easy maintenance, we use the automatic irrigation pipes inside the planters. We named this tropical, unique and green house “Stacking Green” because its façades filled with vigorous and vital greenery.

© Hiroyuki Oki

The house structure is a RC frame structure widely used in Vietnam. The partition walls are very few in order to keep interior fluency and view of green façades from every point of the house. During the day we get the varying light with the time of day trimmed by the top-light in the center. In the morning and the afternoon, the sunlight enters through the amount of leafs on both façades, creating beautiful shadow effects on the granite walls, which are composed of strictly stacked 2cm stones.

© Hiroyuki Oki

The green façade and roof top garden protect its inhabitants from the direct sunlight, street noise and pollution. Furthermore, natural ventilation through the façades and 2 top-lights allow this house to save a big energy in a harsh climate in Saigon. Concerning these ecological approaches, we referred a lot to the bioclimatic principles of traditional Vietnamese courtyard house.

© Hiroyuki Oki

In this chaotic city, we defined the full variety of surrounding greenery as a context of Saigon and applied to the main concept of this house. Although the Saigon townscape is getting uniformed and boring under the influence of the furious urban sprawl of recent years, we intended this house to inspire people to re-define and re-increase the greenery as the character of this city. “Stacking Green” is just one small house, but it is generated from the context of Saigon. We hope that “Stacking Green” makes Saigon become more distinguished and fascinating with much more tropical greenery in the future.

© Hiroyuki Oki
Cite: "Stacking green / Vo Trong Nghia + Daisuke Sanuki + Shunri Nishizawa" 20 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=199755>
  • Tee

    Wow,
    love that minimal way!

  • Quoc-Long NGUYEN

    The elevation’s sketch was great. Lovely concept !

  • http://camilopelaez83@hotmail.com camilo

    beautiful solution for natural ventilation and energy saving!

  • Pingback: Stacking Green | Interior Design, Interior Decorating, Trends & News - Interiorzine.com

  • Martin Hedin

    Beautiful!

    The question is if you could make this off-grid and zero waste, then it would be perfect!

    • derek

      why not? unplug from electrical, go to bed by sunset, grow herbs and food on your facade garden etc etc.. all up to you

  • NEGRO CEBOLLA

    Magnífico!!
    The house of the 2012.

  • pushkin

    Fantastic. Congrats to the author.

  • PAQarqBR

    Amazing work!

  • Nogol Zarbafian

    Fall head over heels in love with this house!

    • vishal

      thats good …..like it too…but little worried abt maintenance of the same……….

  • Allan

    I like it too. Nothing more to add.

  • satanik

    Excellent!!!

    • http://diendankientruc.com Vinzent Bao Le

      In Vietnam most clients want to have toilet in their own room