GMT Institute Of Property Management / PHL Architects

Courtesy of

Architects: PHL Architects
Location: Jakarta,
Principal Architects: Hendy Lim, Patrick Lim
Site (sqm): 248.5 sqm
Building (m2): 490 sqm
Height (floor): 4
Photographs: Courtesy of PHL Architects

Courtesy of PHL Architects

This project consists of office spaces and training classes including a small cafeteria for an institute of property management which has a small site area. It is situated at the corner of a narrow road that faces to the railway in front of it.

Courtesy of PHL Architects

The appearance of this building becomes a unique attraction compared to its surrounding where this project is located in a straight row of two or three stories height likewise building in Menteng, Jakarta. The uniqueness comes from the façade’s material (exposed bricks and concrete, rusty iron); which is composed in certain patterns to give texture to the ‘skin’ of the building. The key idea is to let the building expose its local material without much finishing while trying to adapt some issues of sustainability in design strategy and material selection. As well as the interior, the same idea is applied to the partition and furniture which is using natural and eco-friendly processed rubber wood as the main material.

Courtesy of PHL Architects

In addition, the openings’ design considers the natural wind flow which circulates inside the building through its small holes constructed from the bricks combination. The brick wall was designed in a way at some area that was intended for glass windows and the result allows the natural light and wind to enter the room freely and thus creating the ambience or light pattern in interior.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "GMT Institute Of Property Management / PHL Architects" 12 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=198582>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Nice sustainable thoughts with eco-friendly materials…
    But spaces seem less comfortable, little dark and steamy in such a tropical country…
    It’s a nice project though !

Share your thoughts