We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Celio Apartment / Carola Vannini Architecture

  • Architects: Carola Vannini Architecture
  • Location: Roma, Italy
  • Structural Engineering: Studio Zeuli
  • Resins: Studio Romeo
  • Wood Working: Tiseo
  • Artworks: Valeria Corvino
  • Client: Private
  • Budget: € 250.000
  • Surface Exterior: 20 m2
  • Area: 240.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Stefano Pedretti

© Stefano Pedretti © Stefano Pedretti © Stefano Pedretti © Stefano Pedretti

From the architect. This luxurious apartment, located close to the Colosseo area, has been reorganized through a complete and detailed design project.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The client's main need of opening the space toward the outside landscape, generated a design characterized by light and airy rooms.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

Several windows have been reopened and the interior distribution has been changed in order to create multiple perspectives.

The main space of the day area is the kitchen volume, which relates directly to both the entrance and the living room. It is designed as an isolated volume, separated from ceiling and floor with continuous LED lights. Two white sliding-glass doors allow the kitchen to be open or closed, depending on the user’s needs.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The living room has a minimalist flair and its furniture (designed by the architect) creates a balance with the interior architecture.

The lighting system has been carefully studied in order to emphasize perspectives and space depth.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

A direct relation to the exterior area is underlined by the wooden floor that extends from the interior space into the balcony.

after works plan
after works plan

The black door and window-frames create a painting-like effect by framing the surrounding natural landscape.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The kitchen has a sculptural valence that partially hides its real function.

Nevertheless, practical needs are not underestimated thanks to the creation of big cabinets and a white corian kitchen island (ideal for quick meals and as a work top).

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The night area has three bedrooms, three bathrooms and one office space.

The corridor that leads to them has been designed in order to open up the space through the use of niches and lights.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

A long built-in cupboard, which perfectly merges with the architecture, gives up on classical doors and replaces them with backlit printed plexiglass panels.

The master bedroom is naturally lit by two big windows and has a nice banked relaxation area, coated with grey resin. This material creates a continuity with the grey wooden floor.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

A jacuzzi is situated into the banked platform.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

Two symmetrical walls lead into the walk-in closet area and then into the master bathroom. The master bathroom has the same colors and geometries as the bedroom.

The white bathroom fittings and cabinets stand out against the grey walls and four green wooden cabinets are the only colored elements.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The kids’ bedroom, with its coordinated bathroom, creates a fairy tail world separated from the rest of the apartment.

Everything recalls play time. Purple is the main colour in both the bedroom and bathroom. The bathroom’s fittings are emphasized through the wall’s purple-resin veneer.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

In the guest bedroom (also used as a gym area), relaxation, exercise and free-time spaces alternate.

The guest bathroom is characterized by a strong red color. It is located close to the gym and has a comfortable hammam space, also usable as a normal shower.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti

The office is placed at the end of the corridor and has its own entrance, which allows for flexible and independent use.

The wengé wooden furniture, with its warm and sober colors, is designed by the architect.

© Stefano Pedretti
© Stefano Pedretti
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Celio Apartment / Carola Vannini Architecture" 11 Jan 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/198497/celio-apartment-carola-vannini-architecture/>