We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lighthouse / BYTR Architects

  • Architects: BYTR Architects
  • Location: Utrecht, Hà Lan
  • Project Team: Tjerk van de Wetering, Richel Lubbers, Dominique Vermeulen
  • Client: Private
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode

From the architect. A corner house on one of the prettiest locations along the canal is provided with a new living layer in a metal rooftop extension. A glass wall is wrapped with a light, perforated aluminum skin. Windows occasionally pinch through this layer or are covered by it, providing various degrees of openness and closeness.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

By putting the perforated aluminum panels upside down, looks into the building are prevented. A interesting play of light emerges: at night, the metal is lit from the back while in the day, the perforations provide diffuse daylight into the interior. The rooftop terrace, acting as a herb garden, provides a good view over the canal. Because this terrace is sunk into the ceiling of the kitchen, the relation of the adjacent living-kitchen and terrace is strengthened. Terrace and kitchen come within reach, despite of the difference in level.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The stairwell void is occupied by an impressive vertical book closet. The bookshelves transform into an easy, transparent stairs, wide enough to be used as a reading bench.

section
section
Cite:"Lighthouse / BYTR Architects" 11 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/198431/lighthouse-bytr-architects/>