In Progress: Mediterraneo House / Manuel Ocaña

© Manuel Ocaña

Architect: Manuel Ocaña del Valle
Location: Benalúa Railway Station, ,
Developer: Casa Mediterráneo
Collaborators: Miguel Molins Jiménez, Karolina Kurzak, Adriana Cepeda, Paloma Montoro, María Ortiz-Muyo, BeDV Arquitectos
Project Management: INECO
Project Director: Marisa Guillamot Bernardo
Built surface: 3,500 sqm
Budget: 5,900,000 euros
Photographs: Manuel Ocaña

© Manuel Ocaña

Casa Mediterráneo is an institution born to cater for public diplomacy. Its main aim is to foster the common identity of the Mediterranean cultures.

Its new headquarters are to be established in the old Benalúa railway station. The new institution needs spaces in order to host events, exhibitions, concerts, projections and all kinds of parties.

© Manuel Ocaña

The most valuable element of the old building is the awesome space above the railway tracks: a 20 m. span covered by slender iron work almost imposible to achieve nowadays.

The project focuses on the sophistication of that simple, linear space for trains and thus on turning it into an experience space for people. A space intended to be blue, liquid, central, excited, changing, consecutive, zenithal, cabriolet, tinted, rhytmic, indivisible, programmable, thermodynamic and profitable.

© Manuel Ocaña

The most experimental uses or activities are to be developed in and between two volumes that are lightweight, translucent and faced. These volumes enclose and help to centralize that main space of multiple properties allowing for simultaneity of different events.

The space works the colour white in its brand new volumes and also in its walls and pavements. The colour white is used in a phenomenological and sensual way. White is a colour which can easily be excited and tinted. It is the colour of the cinema screens.

© Manuel Ocaña

The Costa Blanca sunlight is going to be tinted blue in the inner space by means of the colour and translucent effects of the roof boards, and tinted orange in the interior of the auditorium at sunset. This sunlight will also excite the facing of the space and the volumes with the help of colossal blades in rotational movement, its motorized and textile covering and with the moving-shade provided by lattice work of aluminium rings, which also pacifies the encounter between the old walls and the new volumes.

Plan

In the blue space the air is not climatized. People are climatized. How? By means of gigantic ceiling fans, the well-known chimeney effect, the cabriolet covering and the possibility of activating a fun, cool, and artificial fogsystem.

Cite: King, Victoria. "In Progress: Mediterraneo House / Manuel Ocaña" 27 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=194509>
  • EB

    This is not a HOUSE it is mistagged. Please correct.

    • Guillaume Desormeaux

      This is the name of the institution:
      “Casa Mediterráneo is an institution born to cater for public diplomacy. Its main aim is to foster the common identity of the Mediterranean cultures.”
      Casa means House. But, you may be right, as it should not be translated from my point of view.