Gizmo / STUDIO UP

© Miljenko Bernfest & Marko Salopek

Architects: Lea Pelivan + Toma Plejić / STUDIO UP
Location: , China
Project team: Irena Bakić, Josipa Baričević, Nikola Brlek, Luka Cvitan, Jelena Martić, Marko Salopek, Hana Svatoš-Ražnjević, Vanda Trifunović
Collaboration: Velcon Projekt: Albert Pavlović, Veljko Nižetić, Lidija Nizić, Marko Sardelić (cosntruction design)
Photographs: Miljenko Bernfest, Marko Salopek

© Miljenko Bernfest & Marko Salopek

Shenzhen and Hong Kong Bi-City Biennale takes place since 2005, with ‘urbanisation’ as a set long-term theme. This year, the chosen chief curator is Terence Riley, internationally reckognized architect and curator. Among his significant projects are leading the renovation and expansion of Museum of Modern Art (New York) and The Miami Art Museum. In his curatorial statement for the 2011 Bienale, Terence Riley conceived a rather simple, axiomatic but powerful theme: Architecture creates cities – Cities create architecture.

© Miljenko Bernfest & Marko Salopek

Among an extensive programme, in Shenzhen center, Riley created an exhibition entitled Ultra-Light Village, offering six architectural teams to design lightweight, transportable structures. Based on the nominations by noted experts from the field of architecture, six offices were chosen: Amateur Architecture Studio (Hangzhou, China), Clavel Arquitectos (Murcia, Spain), MOS (New York), OBRA (New York), (Zagreb, Croatia) and Wei Chun Yu (Changsha, China). Setting the theme of lightness, Riley asks the pavilions to explore the idea of ‘light’ in both construction and concept, referencing also the (today much abused) theme of sustainability.

© Miljenko Bernfest & Marko Salopek

As part of the UltraLight Village exhibition, STUDIO UP’s GIZMO questions the concept of lightness not as a physical condition, but as an experience. It serves as a device, challenging the ideas of interior and exterior, public and private space, nature and manufactured landscape.

Entrances

It confronts people and space around them in a paradoxical way – one is more aware of the outside world when is inside. Such situation initiates one’s senses and thoughts, provoking a certain reaction to the exaggerated world they see.

Layers

The two opposing entrances relativize the border between collective and individual scale, creating yet another paradoxical scene. At singular entrance, the exterior is hypertrophied; at mass entrance, the focus is the individual.

Model 01

The reflective interior generates the nomadic aspect. Depending on location and position, Gizmo is each time a different space: the reflections of the exterior change the space within. Radically.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gizmo / STUDIO UP" 23 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=194325>

0 comments

Share your thoughts