Waste Treatment Facility / Batlle & Roig Architects

© Francisco Urrutia

Architects: Batlle & Roig Architects
Location: , Barcelona,
Client: Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental
Design team: Enric Batlle Durany and Joan Roig i Duran
Collaborators: Xavier Ramoneda, architect, Mario Suñer, architect, IDEMA, engineering
Work date: 2010
Area: 45.000 sqm
Budget: 74.000.000€
Engineers: IDEMA, engineering
Landscape architects: Enric Batlle Durany and Joan Roig i Duran
Contractor: UTECTRV (FFC + HERA + URBASER)
Photographs: Francisco Urrutia

© Francisco Urrutia

The Waste Treatment Facility (CTRV, in Spanish) is located on a hillside overlooking the Coll Cardús massif in the municipality of Vacarisses, in the district of the Vallès Occidental. This site is currently taken up by a controlled waste landfill site nearing its capacity limit. This fact has caused its managing body to consider regulating the closure of the facility and to study possible future uses for the area. The choice of the location of the CTRV has also taken into account different criteria of logistical and economic suitability, as well as the minimization of the environmental impact resulting from the installation and operation of waste management-related activities.

© Francisco Urrutia

The activity of the landfill site has led to unfriendly topographical alterations and modifications in the natural environment. For this reason, we decided to establish the facilities in those areas where the activity of the landfill had already damaged the natural environment. Despite the size of the plant facilities, it is intended to achieve the highest landscape integration with the environment. In order to achieve this goal, we pursue a high topographical adaptation, where the impact from roofs and facades is minimized by the subsequent landscape restoration.

© Francisco Urrutia

The building uses the water and energy generated by the Plant itself. The water comes mostly from the collection of rainwater and the energy needed is obtained from the biogas generated by the waste materials found at the neighboring Coll Cardús landfill site.

Exploded Axon

The project involves the construction of two large treatment areas under a large roof. These areas, separated by a driveway, are different in height and they sit at different levels. That is the reason why the roof changes its geometry according to the programs and dimensions of each precinct.The roof will cover a variety of requirements: forced air vents, skylights, etc., and they will blend together by the use of a graphic structure that may be transformed into a landscape roof.

Section 01

The different circles contain earth, gravel, and native groundcovers and shrubs. Over time, they will balance the impact of the facility without resorting to camouflage or mimicry.

Publication material provided by v2com

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Waste Treatment Facility / Batlle & Roig Architects" 12 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=191295>
  • Pingback: Waste Treatment Facility | Freshome.us

  • r.Aller

    Love it!

  • Lynette Lee

    this is great architecture design appreciated by fantastic client

  • http://what-are-the-causes-of-tinnitus.tinnituscentre.coml habituation tinnitus

    Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I have truly loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write once more very soon!

  • Phi Le

    Amazing architecture