Porreres Medical Center / MACA Estudio

© Jaime Sicilia

Architects: MACA Estudio
Location: Porreres, , Spain
Client: Servei Salut de Illes Balears
Project Team: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Noelia Álvarez
Project Year: 2011
Project Area: 900 sqm
Photographs: Jaime Sicilia

The starting point for the design process of the new Porreres Health Center began with a restrictive urban regulation that required the construction of three floors to host the center’s functional program in the small available section of the plot.

Site Plan

In this way, a public square is opened to the front of the building with street access, and a private parking area is placed at the back of the plot. The resulting volume is almost a cube, which is modulated by dividing the width into five equal parts and the depth into three parts.

© Jaime Sicilia

The medical practices are placed toward the interior of the plot, looking northeast to avoid excessive sun exposure. The auxiliary program is distributed in the main elevation, facing southwest with sun protection over the windows.

Medical Offices

Special attention was paid to the design of the public spaces: waiting areas and circulation, the central space of the building, providing them with big openings to the south. These openings are marked on the main façade by steel boxes that endow views and natural light while generating a recognizable image of the building.

© Jaime Sicilia

The building´s economic restrictions have led to propose a simple construction that allows the execution of the work in a short time, with reduced costs but at the same time, without compromising quality or functional space.

Section

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Porreres Medical Center / MACA Estudio" 09 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=189622>

0 comments

Share your thoughts