Museum Rüsselsheim / Heinrich Böll Architekt

© Thomas Mayer

Architects: Heinrich Böll BDA DWB 
Location: , Germany
Client: City of Rüsselsheim
Project year: 2011
Structural Engineer: Imagine structure, Frankfurt
Mechanical Engineer: ZWP, Wiesbaden
Fire engineering: BSCON Brandschutzconsult GmbH, Essen
Photographs: Thomas Mayer 

   

© Thomas Mayer

The restored remains of the Rüsselsheim Fortress have become the new home of the city’s municipal museum. The museum first opened in the 1970s and has now been completely rebuilt.

© Thomas Mayer

A new staircase leads the visitors to the upper floor where they reach the main exhibition room. A newly added rooflight supplies ample daylight.

© Thomas Mayer

We chose a limited number of different materials for this project. Next to the historic natural stone masonry we added an oak floor. Furthermore, we kept new structural elements in a simplistic white, while using dark gray painted steel for technical additions such as the elevator, doors and the main staircase.

© Thomas Mayer

The architectural design makes the old house a perfect host for the new exhibition.

© Thomas Mayer

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Museum Rüsselsheim / Heinrich Böll Architekt" 10 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=188304>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    great project!!!
    anyone knows what was the black material used for covering side of stairs???

Share your thoughts