CEIBS Beijing Campus / ACXT Arquitectos

© Aitor Ortiz

Architects: ACXT Arquitectos / Iñaki Garai
Location: Beijing,
Collaborating Architects: Jose Cavallero (IDOM – ACXT), Inés López (IDOM – ACXT)
Collaborating Chinese Architects: Li Dongmei (IPPR), Chen Xuesong (IPPR), Li Huaisheng (Tsinghua Gongmei), Lin Junda (Tsinghua Gongmei) y Guo Wei (Tsinghua Gongmei)
Client: CEIBS
Project Year: 2010
Project Area: 18,000 sqm
Photographs: Aitor Ortiz

CEIBS (China Europe Internacional Business School) is the Business School leader in Asia. As part of it´s growth has taken the decision of building a new Campus in Beijing contracting AXCT-IDOM Group as design architect.

Site Plan

The new Campus occupies about 19,000 sqm in a three floors building and a basement floor in a plot 33,000 sqm in the Zhong Guan Cun Science Park in Beijing. The project is conditioned by the teaching function, the Zhong Guan Cun Science Park master planning which proposes a series of compact buildings scattered in the forest as small islands in the ocean and finally by the client´s needs of building it in two phases and making it look as good and as finished also at the end of phase 1.

© Aitor Ortiz

A basement, which occupies completely the plot permitted with the more public, composes the building in phase 1 and main uses as the lecture hall, the amphitheaters classrooms, discussion rooms and bar. It is full of courtyards that like the Chinese traditional architecture give as a very good climate control and let us prioritize the relationship among different spaces not losing the complete vision of the building as it happens in the forbidden city in Beijing.

Floor Plan

In the other two floors we have some more discussion rooms and flat classrooms and other more not so public uses as professors and staff working spaces and organized as fingers linked to a long corridor. Each floor has a different shape and a different relationship with the forest. Basement relationship is with the trunk of the tree and with the courtyards full of green bamboo creating a introvert space, second floor with the crown with a similar ambient and is the third floor the one occupied by the staff and professors is the one that looks over the forest like a metaphor of a ship lookout.

© Aitor Ortiz

The traditional Chinese architecture and philosophy already fascinated us, and it has been the engine of our architectural ideas helping us to shape the project, and it is easy to recognize it in the election of the colors and materials as, mainly, in the spatial configuration of the building. This is the way the building represents CEIBS spirit of encounter between China and Europe.

Section

Now we can see finished the phase 1 ended but it will be in phase 2 when the building will be able to express the dynamic concept of balance of the Chinese yin yang in the Chinese architecture thanks to the feng shui art and, in this case, interpreted from our European respectful point of view.

© Aitor Ortiz

Text provided by

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "CEIBS Beijing Campus / ACXT Arquitectos" 24 Nov 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=186794>