Tram stop in Alicante / SUBARQUITECTURA

Architects: SUBARQUITECTURA, Andrés Silanes, Fernando Valderrama, Carlos Bañon
Location: Rotonda de Sergio Cardell, Alicante, (38.364°N, 0.432°W)
Structure: SUBARQUITECTURA
Client: FGV – Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana
Contractor: UTE ECISA + COMSA
Site Area: 5.090 sqm
Budget: 654.638 EURO (US $1.01 million)
Project starts: September 2005
Project ending: October 2006
Inauguration date: Early 2007

Building the Tram stop was an opportunity to give back to the city a space that had been taken from it; transform a roundabout in a square.

The frontal access to the platforms is reached in 32 possible ways trought a fractionated system of paths that get round the existing vegetation. Over them, two hollow boxes, 36 meters long, 3 meters wide and 2.5 meters high, create a floating emptiness slightly above the travelers’ heads in a scale closer to the Tram than to the street furniture.

There is no distinction between finish and structure, nor between walls and roof. It is an isotropic material in its conception and construction. Eight hundred circular drillings lighten as well as provide resistance against normal strains. Light and air pass throught its pores, softening the shade and providing a breeze in the summer months while at the same time offering less resistance against the wind.

At night, they become two powerful lamps that light up the platforms directly. The benches are related to the paths, allowing the passengers to wait in contact with vegetation, lighting the route softly.

Cite: "Tram stop in Alicante / SUBARQUITECTURA" 04 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=1809>

14 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    What an excellent public space work. Congratulations to the Architects, a good example to follow

  2. Thumb up Thumb down 0

    Wow, I wish I had station like that I my country, Melbourne. : )
    Melbourne tram stops are shit.

  3. Thumb up Thumb down 0

    The two massive rectangular structures have no function! A giant waste of money and resources. I give it a 1/10 score (the lowest possible score).

    • Thumb up Thumb down +1

      …have no function? Go back to school, Richard, and learn something about basic-architecture.

      So I give a 0/10 score to your comment (the lowest possible)

    • Thumb up Thumb down 0

      I think what he is referring to is the lack of rain-water shelter. Now, the holes punched on top may be glazed, but I don’t see anything about that so, in essence, he has a very valid point: these tram shelters fail to provide shelter, from the rain at least, and only partially from the sun. The holes on the side serve to lower wind resistance, but the top holes do not.

Share your thoughts