Salewa Headquarters / Cino Zucchi Architetti and Park Associati

  • 01:00 - 1 November, 2011
© Cino Zucchi and Park Associati
© Cino Zucchi and Park Associati
  • Architects

  • Location

    Bolzano, Italy
  • Project Team

    Filippo Pagliani, Michele Rossi, Cino Zucchi, with Elisa Taddei (project architect), Alice Cuteri, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Alessandro Rossi, Giada Torchiana, Fabio Calciati (rendering)
  • Structural Engineer

    Kauer & Kauer Ingenieure, Bolzano Ing. Georg Kauer, Ing. Ulrich Kauer
  • Electrical Engineer

    Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Gabriele Frasnelli
  • Mechanical Engineer

    Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Georg Felderer
  • Site Supervision

    Plan Team GmbH, Bolzano Ing. Johann Röck, Ing. Rupert Cristofoletti
  • Artistic Intervention

    Margit Klammer
  • Climbing Wall Consultant

    Ralf Preindl, Bressanone
  • Client

    Salewa SpA, Bolzano
  • Cost/General Investment

    € 40 Mln.
  • Area

    30595.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

    Cino Zucchi and Park Associati

© Cino Zucchi and Park Associati © Cino Zucchi and Park Associati © Cino Zucchi and Park Associati © Cino Zucchi and Park Associati +31


west elevation
west elevation

The new Salewa Headquarters, one of the most prominent manufacturers in Bolzano, is situated in an exceptional location adjacent to the Bolzano highway suggesting a “landscape” building, in formal dialog with the surrounding steep cliffs. As well as housing new work spaces and an indoor climbing gym, the building aims to provide a space for interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients. The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure. The Salewa headquarter is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city.

The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering. The resulting visual effect is that of a rock crystal. The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the visible and invisible areas. Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company.

© Cino Zucchi and Park Associati
© Cino Zucchi and Park Associati

Text provided by Cino Zucchi Architetti.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Salewa Headquarters / Cino Zucchi Architetti and Park Associati" 01 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/179959/salewa-headquarters-cino-zucchi-architetti-with-park-associati/>