Villiot-Rapée Apartments / HAMONIC + MASSON

© Grazia

Architects: Harmonic + Masson
Location: ,
Client: Paris Habitat OPH
Project manager: Marie-Agnès de Bailliencourt
Bet tce + economist: SIBAT
Green building adviser: Franck Boutté
Project Year: 2011
Project Area: 5,120 sqm (GFA)
Photographs: Hamonic + Masson, Grazia, Delangle

A couple of stone’s throws away from the Gare de Lyon in Paris, whose business district was designed in the 1960s and 1970s by the architect Louis Arretche, lies the Villiot-Rappée block, which is directly connected to the Seine and predominantly residential. Over the last 10 years it has been the subject of a programme of demolition and reconstruction orchestrated by Paris-Habitat OPH. Hamonic + Masson’s project is tucked away in the middle of this block and invisible from rue Villiot apart from through an entrance pierced through the built-up façade of seven-story blocks of flats. It is hidden from rue Van Gogh by gigantic screens of offices and can only be glimpsed from Quai de la Rapée through the occasional break in the row of recent housing developments.
The buildings on the fringes of the plot rise densely into the sky. The plot is an enclave, with all the advantages that such a position affords: supposed protection from the hubbub of the city, very few cars, the homely character of a site in a clearing, as well as the ground-level space around the plot which opens it up to the sky and floods it with light.

© Grazia

A Breath of Fresh Air

The project embraces new concepts of living together primarily based on generous outdoor spaces, both private (balconies) and communal (floor area), as well as on an extrapolation of the advantages of detached houses, which have now disappeared forever from Paris – having one’s own floor space and thus being rooted in the soil.

Site Plan

The starting point of the project, the ground, accompanies and moulds itself to the natural level, twists and transforms itself, hosts different disciplines, guides and accompanies residents, visitors and passers-by – and makes it into a home.

Section

Each level and each flat has a different floor lending itself to different practices and uses. Rather than being like a balcony, a loggia (or a terrace), which can be seen and used on a daily basis, winds its way around the outside of the flats and gives residents the feeling that they live outdoors. This “poured garden” creates close ties to the building’s external environment.

© Delangle

Two Hybrids

The project involves two blocks of flats, one of 11 stories above the ground floor and the other of 8 stories above ground floor. They stand out not only because of their height but also because of their movement, one being a hybrid of the other and their proximity creating the impression of shifting morphology. They are connected by their moving relationship to the ground.

Elevation

Eyes Wide Shut

The two blocks of flats have 360° views, like watchtowers, even though the crowded horizon prevents them from being open to the four winds. The realistic approach to these surroundings gives a different feel to everything. The internal space at each level of the two towers, measuring 16 m by 17 m, is well designed and structured as an open space around a central core housing the stairs and lifts, but instead of the expected openings and the hoped-for transparency, there is a game of mirrors. These high-rise flats do not have a sweeping view of the horizon but rather eyes that are half-open and directed towards the centre of the island.

© Hamonic +Masson

Climate planning and sound-proofing have also left their mark… and permitted a system of “truly outdoor spaces” that are therefore independent of the internal floor-plan, creating a stack of more or less closed terraces and more or less open loggias wrapped around the four sides of each tower like a “serpentine”. One can stroll around a flat, walk out of the bedroom and into the living room; there are many paths to choose from and many surprises in store. But the main thing is that no one can see their downstairs neighbor, and the flats opposite are occluded by screen walls and balustrades.

© Hamonic +Masson

Inside, the flats are arranged around a central structural core that houses the flows, stairs and lifts. Each landing serves three to four flats. Only these cores and the façades are weight-bearing, which means that the decks can be opened up and the floor-plan reversed. Flats today, but tomorrow?

Floor Plan

The silver-colored gangway ceilings underscore the difference between inside and outside. The loggias in the covered ribbons are clad in aluminium and the balcony areas in stainless steel. Then, a system of aluminium screen walls, colored glass, stainless steel lists and mirror sheets, stacked up on top of each other, story on story, contribute to deconstructing the façades and to mix up inside and outside, giving our two towers a Parisian caravanserai look.

© Delangle

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Villiot-Rapée Apartments / HAMONIC + MASSON" 17 Oct 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=175882>
  • yunlong shan

    It’s fresh and green.I feel a sense of relief every time I see it.

  • jack lung

    Ri-di-cu-lous

  • Poulin Giroux Alexandre

    C’est tres bien de voir que les architectes peuvent explorer leur créativité malgré les grincheux qui compte seulement sur la pensée unique.

  • Paulo Geo Algeco

    So-ea-sy.
    Designed at breakfast ?

  • Gaelle Hamonic

    I wanna puke each time I see this project. How creative is this easy twisted tower?! Considering the environment, would have been better to leave the spot empty.
    Architects shouldn’t build if they have so little to say.